25 Jaar Popmuziek - 1983 (1988)

Label: CBS

1. Michael Jackson - Beat It (4:11)
  2. Nena - 99 Luftballons (3:50)
  3. Earth, Wind & Fire - Fall in Love with Me (3:54)
  4. Paul Carrack - I Need You (2:47)
  5. The Weather Girls - It's Raining Man (3:31)
  6. Wham! - Young Guns (Go for It) (3:41)
  7. Nits - Nescio (4:46)
  8. Carlos Santana - They All Went to Mexico (4:44)

met Willie Nelson

9. Men At Work - Overkill (3:44)
  10. The Jacksons - Ben (2:58)
  11. Billy Joel - Tell Her About It (3:46)
  12. Wham! - Wham Rap! (3:30)
  13. Marvin Gaye - Sexual Healing (4:06)
  14. The S.O.S. Band - Just Be Good to Me (5:37)
  15. Shakin' Stevens - Cry Just a Little Bit (3:09)
  16. KC & The Sunshine Band - Give It Up (4:13)
  17. Time Bandits - I'm Specialized in You (3:52)
  18. Herbie Hancock - Rock It (3:37)
  19. Bonnie Tyler - Total Eclipse of the Heart (4:29)
  20. Jimmy Cliff - Reggae Night (3:58)
avatar van Boermetkiespijn
Veel uit deze serie valt me nogal tegen, maar dit is toch wel een leuke verzamelcd!

avatar van nlkink
De boeken die erbij hoorden waren vreselijk. Kan me van één specifiek deel herinneren waarin de carrière van de Britse groep The Scorpions moeiteloos gekoppeld werd aan de Duitse groep, alsof het om één en dezelfde formatie ging. Gelukkig konden ze de muziek niet verpesten. Dit is inderdaad een leuke collectie. Bovendien ga ik een poging wagen om Willie Nelson op te voeren bij They All Went To Mexico. Zijn vocalen bij dit nummer zijn net zo belangrijk als Santana's licks.

avatar van gaucho
nlkink schreef:
De boeken die erbij hoorden waren vreselijk. Kan me van één specifiek deel herinneren dat de carrière van de Britse groep The Scorpions moeiteloos gekoppeld werd aan de Duitse groep, alsof het om één en dezelfde formatie ging. Gelukkig konden ze de muziek niet verpesten. Dit is inderdaad een leuke collectie. Bovendien ga ik een poging wagen om Willie Nelson op te voeren bij They All Went To Mexico. Zijn vocalen bij dit nummer zijn net zo belangrijk als Santana's licks.

Dat laatste is je zo te zien al gelukt. En terecht, want de bijdrage van Willie is natuurlijk essentieel voor dat nummer. Het leverde hem met name in Nederland een opwaardering in populariteit op, want in hetzelfde jaar scoorde hij ook nog zijn enige solo top-40 hit in de lage landen met zijn cover van Always on my mind, en een jaar later was het opnieuw raak met zijn helaas nogal melige duet met Julio Iglesias.

Ik ben deze serie zowel op LP als op CD aan het sparen, vooropgesteld dat ze me op kringlopen en rommelmarkten voor niet meer dan een euro toelachen. Maar voor dat luttele bedrag kom je ze gelukkig wel met grote regelmaat tegen, zodat ik een behoorlijk eind op weg ben.
Er blijken ook boeken bij te horen. Die zie ik ook wel eens staan bij de kringloop, maar mijn eerste indruk is dat die verhalen zowel taalkundig als inhoudelijk weinig voorstellen. Het zijn bijdragen van Mr. Toppop Ad Visser himself en ik kan me haast niet voorstellen dat hij bij The Scorpions zo de plank misslaat. Of zou een ghostwriter de teksten hebben geschreven en is Ad zijn naam alleen ter promotie gebruikt? Dan had-ie die teksten wel vooraf even mogen doorlezen...

De jaren zestig en zeventig vind ik over het algemeen interessanter, maar dit is qua samenstelling wel een van de aardigste jaren 80-CD's uit deze reeks. Natuurlijk is een hitparadelijst altijd een vergaarbak van pulp, meligheid, soms heel aardige eendagsvliegen en hoogstaande kwaliteit, en dat alles krijg je hier ook.

Zoals zo vaak zijn de minder grote hits het interessantst: Paul Carrack, Men at Work, The Nits, Billy Joel, maar wat mij betreft ook Herbie Hancock en, jazeker, de eerste twee singles van Wham! Die hier gek genoeg allebei op staan, hoewel Young guns volgens mij al eind '82 de hitlijsten haalde.

Wel interessant is dat dit bij mijn weten de enige CD-verzamelaar is die de originele single-mix heeft van Wham rap. Volgens mij geldt dat ook voor Just be good to me van de S.O.S. Band, maar het kan best zijn dat deze single-versie ook elders wel te vinden is.

Een vreemde eend in de bijt is natuurlijk Ben in de uitvoering van The Jacksons. Zo te horen een track van het live-album dat de broers in dit jaar uitbrachten, maar bij mijn weten is het nooit een single, laat staan een hit geweest. Aan de andere kant wel weer bijzonder dat deze Nederlandse uitgave de rechten verkreeg om een hit van Michael Jackson op een compilatie te zetten. Dat is echt een zeldzaamheid.