Hawkwind - Levitation (1980)

Label: Bronze

1. Levitation (5:47)
  2. Motor Way City (6:45)
  3. Psychosis (2:25)
  4. World of Tiers (3:15)
  5. Prelude (1:40)
  6. Who's Gonna Win the War (4:43)
  7. Space Chase (3:10)
  8. The 5th Second of Forever (From the Film) (3:27)
  9. Dust of Time (6:23)
  10. Valium 10 [Extended Version] [Hawklords Rockfield Sessions 1979] * (7:52)
  11. Time of Hawkwind [Hawklords Rockfield Sessions 1979] * (4:10)
  12. Who's Gonna Win the War [Hawklords Rockfield Sessions 1979] * (4:52)
  13. Douglas in the Jungle [Hawklords Rockfield Sessions 1979] * (6:53)
  14. British Tribal Music [Hawklords Rockfield Sessions 1979] * (3:56)
  15. Nuclear Toy [Hawklords Rockfield Sessions 1979] * (3:00)
  16. Who's Gonna Win the War [Single Version] [Hawklords Rockfield Sessions 1979] * (3:38)
  17. Brainstorm [Live 1980] [Hawklords Rockfield Sessions 1979] * (5:47)
  18. Technicians of Spaceship Earth / Levitation [Live at Lewisham Odeon 18th December 1980] * (7:27)
  19. Motor Way City [Live at Lewisham Odeon 18th December 1980] * (7:36)
  20. Death Trap [Live at Lewisham Odeon 18th December 1980] * (4:43)
  21. Angels of Death [Live at Lewisham Odeon 18th December 1980] * (6:06)
  22. The 5th Second of Forever / Dust of Time [Live at Lewisham Odeon 18th December 1980] * (12:01)
  23. Running Through My Back Brain [Messages) (Live at Lewisham Odeon 18th December 1980] * (6:23)
  24. Dangerous Vision [Live at Lewisham Odeon 18th December 1980] * (5:06)
  25. Who's Gonna Win the War [Live at Lewisham Odeon 18th December 1980] * (7:26)
  26. PSI Power [Live at Lewisham Odeon 18th December 1980] * (4:49)
  27. Shot Down in the Night [Live at Lewisham Odeon 18th December 1980] * (7:15)
  28. World of Tiers [Live at Lewisham Odeon 18th December 1980] * (5:17)
  29. Space Chase [Live at Lewisham Odeon 18th December 1980] * (4:10)
avatar van nuf
nuf
aardig album, 3.5* voor de laatste zeer goede nummers en een aantal matig tot goede nummers.

avatar van jurado
Wel het album met de beste drummer die hawkwind gehad heeft, Ginger Baker.
Voor de rest natuurlijk gedateerd als wat.
Niet slecht.

3.0

avatar van i.Ron S.
Ik vind dit het laatste echt goed studio-album van Hawkwind, erna kwamen er nog wel enkele goede maar ze kunnen me niet zo bekoren dan dit en zijn voorgangers(alle Hawkwind albums van de jaren 70).
Het geeft wel al een richting aan waarnaar de sound van Hawkwind zou gaan. Het klinkt minder warm en futuristischer.
Over die beste drummer kwestie, Simon King was ook niet mis, die heeft ook met verschillende artiesten gespeeld zoals met Brian Eno op zijn eerste album.
Ik hou ook wel van zijn stijl, spijtig dat hij rond dit album volledig stopte wegens een drankprobleem of iets in die aard.
Zijn laatste album is waarschijnlijk Live Seventy Nine waar Motorway City al opstaat.
Een beetje vergelijkbaar met die drummer van Eloy en ex-Scorpions(Fly To The Rainbow), Jürgen Rosenthal die na het soloproject Ego On The Rocks ook gestopt is.
Die kerel kon ook een stukje drummen én een goede songwriter met het bekendste Eloy album "Ocean" op zijn naam.

Kingsnake
Zoals gezegd: het album met de beste drummer die Hawkwind in de gelederen heeft gehad, maar ook:

Het album met de beste gitaarsolo's (Huw Lloyd-Langton).

Het album met tovenaar (Tim Blake oa Gong)

Het album met de schitterende rocksongs Motorway City en Who's Gonna Win the War.

De space-instrumentals World of Tiers en Space Chase mogen ook niet onvermeld blijven.

En met al die elementen tezamen in de afsluiter Dust of Time kan men niet anders dan concluderen dat die Hawkwind's meest volwassen en best gemusiceerde plaat is.
Misschien niet zo experimenteel en gedurfd als voorheen of hip zoals nu, maar het staat als huis. Onverwoestbaar!

wijsneus
Kingsnake schreef:

Onverwoestbaar!

Sterker nog : ik vind de nummers waarin Dave Brock zijn mond houdt vaak stukken beter dan de nummers met zang. Is niet slecht, maar de zang van DB is niet het sterkste punt van Hawkwind.

En van dit album is Space Chase mijn absolute favoriet. Keihard draaien; geweldig nummer

Idd : onverwoestbaar !

Kingsnake
Ik heb nu de 3-cd versie met de extra live-optredens.
Ik had al de 1979 live opnames, maar deze uit 1980 kende ik nog niet.

Wow, wat een waanzinnig live-versies van klasse-songs. Vooral nr. #22 is een beleving.

Alle liefhebbers van deze plaat, zouden de 3-cd versie moeten aanschaffen.

Ozric Spacefolk
Beste line-up die Hawkwind ooit heeft gehad en dat is te horen.

Wat een beest van een rockplaat, vol schitterend drumwerk (Ginger Baker), mooie solo's (Huw Lloyd-Langton) en gave synthpartijen (Tim Blake).

avatar van liefkleinhertje
Zeer goeie Hawkwind plaat en hierna zal het alleen maar minder worden (met uizondering van sommige live cds)
Erg mooi toetsen werk met gitaar en de beetje nasale stem van Dave Brock gaar dr leuk overheen (niks mis mee dus)[
Nu nog even over de extra track's valium 10' Who"s gonna win the war en brainstorm is niks mis mee maar voor de rest moet ik eerst een gaatje in mn voorhoofd laten boren vrees ik
Cd2 en 3 Live at Lewisham Odeon 18 dec 1980 duren samen 78 minuten en is het zelfde concert als dr op de cd Do not panic staat (behalve dan de laatste 2 nummers van die cd)
Wel extra hier op (Levitation) aanwezig zijn Motorway city en Whjo's gonna win the war
De heer Brock serveert hier dus duidelijk een joint uit eigen doos aan

Mssr Renard
Eén van de allereerste Hawkwind-platen die ik kende, en daardoor was deze plaat mijn standaard. Ik vond daarom andere platen wat tegenvallen, omdat ik dacht dat de muziek van deze Levitation stond voor wat Hawkwind deed.

Hier wordt het hippie-gefreak en de lawaaiige jams achterwege gelaten en wordt er lekker stevig gerockt. Leadgitarist Huw Lloydd-Langton is een tamelijk onbekende gitarist, maar wat kan hij spelen zeg.
Tim Blake is wel bekend (van oa Gong) en is de synth-speler hier. Zijn spaceklanken en lekkere solo's kleuren de boel mooi in. Nummer 1 van kant B (Prelude) is echt heel fraai en doet wat denken aan Eloy.

Drummer van dienst is Ginger Baker en trommelt de boel stevig aan elkaar. Lekkere fills en groovy shuffles. Heerlijk! Harvey Bainbridge is een prima bassist en ik snap niet waarom hij niet is blijven bassen.

En tja, Dave Brock, geen erg goede zanger en ook niet echt een waanzinnig gitarist. Toch het gezicht van de band en de schrijver van de meeste composities en echt storend vind ik op deze plaat zijn zang niet echt.

Hawkwind zal nooit meer het niveau halen van deze prachtplaat. Ik kan alleen maar zeggen dat het een toevalstreffer is, want voorgaande platen vind ik ook niet allemaal even sterk.

avatar van ZAP!
Vanwege Ginger Bakers aanwezigheid werd ik extra nieuwsgierig.
Dit bevalt prima, regelmatig meer dan. Fijne eerste luisterbeurt.

avatar van Arjan Hut
Dit is wel mijn 'go-to' Hawkwind-plaat. Een fraai geheel, legende Ginger Baker op drums, prima productie, sterke songs, met als hoogtepunt het stomende, instrumentale Space Chase. Lekkere gitaarsound ook, en verder geen oeverloze improvisaties, elke noot valt op zijn plaats.