KOORTWAH - Lay Them Wise (2012)

1 stem

Electronic / Pop
Uitgebracht in eigen beheer

1. Night Vision (3:59)
  2. Candy in the Sun (3:52)
  3. Amen (3:41)
  4. There Go Your Teeth (3:06)
  5. The Wrong Tree (3:53)
  6. Built to Burn (3:32)
  7. Lay Them Wise (3:27)
  8. A Pound of Sugar (3:41)
  9. The Water’s Gold (3:40)
Achter KOORTWAH, met hoofdletters, gaat Jake Courtois schuil (u snapt nu de naam).
Een opvallende verschijning door zijn enorme tattoos en wat woeste voorkomen waarbij hij niet bang is om zijn naakte torso te tonen. Openlijk homo en als je hem ziet waarschijnlijk wel opererend in de ruigere scene (maar dat maak ik er van).

Zijn muziek is niet zo ruig. Electro-pop die me soms wat aan Mull Historical Society doet denken. Zelf zegt hij geinspireerd te zijn door Depeche Mode, Leonard Cohen, Roger Waters, Philip Glass, New Order, Smashing Pumpkins en meer.
Staat altijd leuk op je cv natuurlijk maar het is wat misleidend denk ik.

Lay Them Wise klinkt fris en fruitig en duurt niet lang. Fris en fruitig wil overigens niet zeggen vernieuwend of grensoverschrijdend. Hij kleurt netjes binnen de lijntjes en het geheel doet poppy aan.
Een beetje visuele dingetjes doen en het komt wel wat arty over maar is het niet echt.

'Music is a way of bleeding constantly without dying' aldus KOORTWAH. Hij ziet bloed dan vooral als een metafoor voor de rol die muziek kan spelen in het leven van veel mensen.
Mooi gezegd natuurlijk maar uiteindelijk gaat het ook om de waardering voor die muziek.
Nou, dat zit wat mij betreft wel snor. Niet te moeilijk maar gewoon lekker. En met dik een half uur bevat het genoeg pit en verzandt het niet in langdradigheid. Precies goed dus.

Mijn enige opmerking is wel dat ik me afvraag hoe lang ik de ietwat dreinerige zang okee blijf vinden (alhoewel: de genoemde invloed Pumpkins blijft dat ook....).