Jackson and His Computer Band - Smash (2005)

Frankrijk
Electronic
Label: Warp

1. Utopia (5:52)
  2. Rock On (3:58)
  3. Arpeggio (4:04)
  4. Minidoux (0:56)
  5. Oh Boy (3:45)
  6. TV Dogs (Cathodica's Letter) (4:14)

met Mike Ladd

7. Hard Tits (3:13)
  8. Teen Beat Ocean (4:52)
  9. Promo (0:21)
  10. Tropical Metal (3:36)
  11. Headache (4:55)
  12. Moto (1:11)
  13. Fast Life (5:08)
  14. Radio Caca (20:18)
avatar van Goodfella
Hipperdepip ("one of the most exciting and visionary producers to come out of France since Daft Punk"), en hoewel Daft Punk gezien hun laatste album behoorlijk dood is kan ik hier een aardig eind in mee gaan. Jackson is namelijk een soort pop/disco variant op Chris Clark. Frisse, uitbollende beats en snares vullen in die omschrijving het Clark gedeelte in, waar vervolgens een hoop funk, retro, bliep en sample tegenover wordt gezet. Origineel is het zéker, maar het werkt lang niet altijd even goed. De beats zijn in ieder geval DIK ..daarom luister in nog even verder

avatar van tovenaar
Zou dit een alter ego zijn van Chris Clark? Zo'n Utopia bijvoorbeeld, dat is écht een Chris Clark track hehe. Ik vind het voorlopig zeker wel een leuk album. Ik luister ook nog even gezellig verder, maar dit trekt me wel (en Onderhond niet denk ik ).

avatar van Goodfella
Ja, ik blijf die beats beter vinden dan de disco-achtige samples matig

Zal wel een 3,5-je worden.

Deze plaat blijft boeien, bij elke draaibeurt ontdek je weer nieuwe vette geluiden! heeft wat luister beurten nodig voordat hij echt aanslaat. Maar voor een warp artiest is jackson zeker toegankelijk.

ik vind het wel een 4 waard

avatar van Goodfella
Eens met Sjoerd, duidelijke groeiplaat dit . Oók de samples zijn leuk, juist door het vele gecut en de frisse context die daaruit vervolgens ontstaat. Die 4* staat, leukste nieuwe binnenkomer dit jaar op Warp.

De eerste 3 nummers zijn dik in orde, en klinken gewoon 'vet' imo. Na nummer 4 (irritant nummer, net als 9) kakt het allemaal een beetje in en is het meer van hetzelfde. Nummer 8 weet nog iets boven de nummers na 4 uit te steken, maar haalt het bij lange na niet bij de 1e 3 nummers.

Het is idd een groeiplaat, na de eerste beluistering vond ik ook de 1e 3 nummers eigenlijk weinig in huis hebben, dit is toch wel ietswat veranderd. Misschien is 2 sterren iets te positief omdat maar 3 van de 14 nummers boeiend zijn, maar die 3 nummers zijn wel heel erg dik in orde .

Dit album is echt helemaal top!
Vooral 'Tropical Metal' en 'Radio Caca' !
Echt Prachtig ! helemaal mijn smaak .. Je moet het idd wat vaker luisteren voordat het echt goed zit..
zoals ze het ook noemen "a Psychadelic Celebration of Conflict", Prachtig gewoon..

Electro_
Hard Tits?

Maar ik ga nu op zoek naar het album, als het op Daft Punk lijkt wil ik wel een poging wagen.

avatar van Onderhond
Na 36 pogingen toch eens volledig door het album geraakt. 't Is niet slecht, maar nogal ... saai ? Zeker naar het einde toe klinkt het soms verdacht veel als verhaspelde 80s pop.

Duidelijke uitschieter vind ik "Oh Boy". De rest valt mee, maar weet mij echt nergens te plezieren. Kleine 3*

Heb hem eindelijk 's opgesnord en beluisterd, nadat ie al een tijdje op mijn 'to do'-lijstje stond. In eerste instantie werd ik compleet overvallen door Utopia; wat een heerlijk nummer. Inderdaad een soort Chris Clark goes disco. Helaas weet je het op een gegeven moment wel en is TV Dogs (voor mij dan) de eerste track die er weer bovenuit springt. Daarna verliest het weer enigszins mijn interesse, totdat Fast Life voorbij komt. De beste track na Utopia, vooralsnog. Doordat de beste tracks aan het begin en einde staan, ben ik zeker geneigd dit vaker te gaan luisteren. Ik zet voorlopig in op een 3,5*, maar het zou me niets verbazen als daar nog 's wat hemellichaampjes bijgeschraapt worden.

avatar van Onderhond
Bij mij is het toch enkel Oh Boy dat echt op de voorgrond treedt. De rest is geinige achtergrondmuziek, maar totaal onopvallend en identiteitsloos vind ik. Goed werk voor TV programmas ?

3 sterretjes blijven wel staan, want vervelend is het allerminst.

Toine Rorije
Dit vandaag toch nog maar eens geluisterd, want het stond al een hele tijd weg te kwijnen in een wachtlijst.
Utopia is meteen een veelbelovende opener, maar die beloftes worden eigenlijk door de rest van het album niet ingelost. Het steekt allemaal niet verkeerd in elkaar, maar uiteindelijk is het toch iets te onbeduidend om echt hoge ogen te gooien en ook nergens wordt meer het niveau van het eerste nummer gehaald. Maar ik vind dit soort plaatjes af en toe best leuk. Een 3 dus.

avatar van 2kings
Het doet mij denken aan Mr. Oizo. Vooral aan die laatste plaat van m. Misschien is deze wat toegankelijker.

avatar van 2kings
Ja ik vind m lekker!

Electro_
Als dit op Mr. Oizo lijkt zal ik die zeker even luisteren, dit album is vandaag niet voor niets naar 5* gegaan

jackson fourgeaud is lekker ;P
anyway, mooi album *****

thejazzscène
Utopia is het debuutalbum van Jackson Fourgeaud als 'Jackson and his computer band'. Leuke naam vond ik meteen. Ik ben nogal erg geïnteresseerd in electronische genres omdat ik het een des te grotere uitdaging voor een componist om daar gevoelens mee over te brengen. Dat is heel moeilijk. Meestal worden die gevoelens dan in een geheel album verwerkt. Ik kom het minder tegen in pure hitjes die eerder bestemd zijn om te dansen en niet te moeilijk mogen zijn.

Hier hebben we dan een echt sfeeralbum vind ik. Een album waar de artiest door het platenlabel Warp een volgens Jackson 'pure vrijheid' kreeg.
Als ik het album vind ik vooral verwarrend en gedurft. Er wordt geëxperimenteerd met allerlei stijlen en samples. Dit eclectisch karakter blijkt toch de steunpilaar te zijn in 'Utopia'. Zoals de maker het zelf ook al zei "het is een orgie van verschillende stijlen". Soms vind ik dat hij er stevig in slaagt er ook iets mooi en 'aangenaam' luisterbaars van te maken. In andere nummers daarentegen vind ik dat er dan weer te veel geknutseld wordt.
Toch doet dat niet af aan het concept van het collage-maken met allerlei samples om tot één door verschillende stijlen geïnspireerd nummer te komen.
Mooie opening van een belovensvolle carrière zou ik durven zeggen.

avatar van aphexfreak
Album verbleekt bij de live show van Jackson.
Live draaide hij vele malen beter, harder en melodieuzer dan het hele album bij elkaar.
Utopia vind ik het minste nummer, verveelt snel.
Rest is op zich wel aardig.

avatar van KidChino8
heb hem ontdekt via de justice EP van D.A.N.C.E
Hij blijkt niet slecht te zijn, ga ik zeker eens checken..