Joan Armatrading - Whatever's for Us (1972)

Label: A&M

1. My Family (3:11)
  2. City Girl (4:01)
  3. Spend a Little Time (2:24)
  4. Whatever's for Us (2:13)
  5. Child Star (2:26)
  6. Visionary Mountains (1:52)
  7. It Could Have Been Better (4:19)
  8. Head of the Table (2:33)
  9. Mister Remember Me (2:16)
  10. Give It a Try (2:10)
  11. Alice (3:31)
  12. Conversation (2:18)
  13. Mean Old Man (2:34)
  14. All the King's Gardens (2:57)
MOD
Ben bezig met het digitaliseren van 20 jaar cassettebandjes en kwam dit debuut van Joan tegen: kende haar eigenlijk alleen van ee reclame op Radio Caroline.... Toch een steengoed debuut en altijd goed voor een prima concert.

Tomio
Ondergewaardeerd meesterwerk! Ik heb 14 albums van Joan waarvan ik dit zondermeer het beste vind. Zoals op haar latere albums bevatten de songs persoonlijke teksten. Dit album is echter bijzonder omdat de meeste liedjes bovendien een sterke en mooie melodie bevatten. Zou dit de bijdrage van Pam Nestor geweest zijn?

avatar van potjandosie
het debuutalbum van de inmiddels 75-jarige uit St. Kitts afkomstige Joan Armatrading met 14 door haar gecomponeerde liedjes waarvan er 11 van tekst werden voorzien door haar toenmalige vriendin Pam Nestor.

het was destijds wennen aan haar ietwat donkere, zware stem maar op dit overwegend folky debuut maakte zij direct duidelijk een prima songwriter te zijn. dit album opent sterk met de piano ballad "My Family". andere pareltjes zijn het titelnummer, de fraaie melodie van "It Could Have Been Better" (ondanks de wat overdadige strijkers) en de ontroerende ballad "Gave It a Try".

"Visionary Mountains" werd gecoverd door Manfred Mann's Earth Band. het album eindigt met 2 meer up-tempo liedjes "Mean Old Man" met blazerssectie en het ritmische funky "All the King's Gardens".

op dit album speelden o.a. mee Henry Spinetti (drums) bekend van zijn werk met Eric Clapton en Gerry Rafferty, de Schotse gitarist/multi-instrumentalist Davey Johnstone van de Elton John band en Gerry Conway (drums) bekend van Pentangle en Fairport Convention.

een veelbelovend debuut maar naar mijn mening geen meesterwerkje. die zouden nog volgen met haar gelijknamige album "Joan Armatrading" (1976) en "Show Some Emotion" (1977).

respect voor de inmiddels ruim 50 jaar in de muziek actieve en in de vergetelheid geraakte Joan Armatrading. haar bloeiperiode lag in de 70's. vanaf het album "What's Inside" (1995) heb ik haar niet meer gevolgd, maar zij bleef gestaag albums uitbrengen. haar laatste album dateert uit 2024 en staat hier op MuMe zonder enig bericht met een klein aantal stemmen.

dit debuut werd geproduceerd door de vermaarde producer Gus Dudgeon