Ella Fitzgerald & Duke Ellington - The Stockholm Concert, 1966 (1984)

Jazz
Label: Pablo

1. Imagine My Frustration (5:12)
  2. Duke's Place (4:43)
  3. Satin Doll (2:46)
  4. Something to Live For (4:25)
  5. Wives and Lovers (2:09)
  6. Só Danço Samba (3:35)
  7. Let's Do It (Let's Fall in Love) (4:48)
  8. Lover Man (4:50)
  9. Cottontail (4:59)
  10. How High the Moon * (8:08)
  11. Mr. Paganini * (4:04)
avatar van heartofsoul
Dit album nam Ella Fitzgerald op na de reeks succesvolle somgbooks-albums voor Verve. De opnames, gemaakt in Stockholm (Ella reisde zo'n beetje de hele wereld over) stammen uit 1966, maar pas in 1984 bracht Pablo het album uit, en gelukkig maar, want Ella zingt hier naar mijn mening op de toppen van haar kunnen. Ik vond het zo'n jaar geleden in de bakken van een kringloper, en ik heb het al heel vaak gedraaid. Zoals duidelijk bleek uit de levendige documentaire over haar leven en persoon, die op 21 juli van dit jaar te zien was in Het Uur van de Wolf, Ella was een rasartieste die de dankbetuigingen van haar publiek nodig had, en op live-concerten gaf ze dan ook alles en incasseerde zeer dankbaar het enthousiasme van haar publiek. Maar ze had dan ook heel wat te bieden. Niet alleen kon ze fantastich ballads zingen, maar als échte jazzzangereswas ze bijna onovertroffen. Wát een soepele stembeheersing en improvisatietalent ze had blijkt duidelijk uit deze concertregistratie. Ik zit in ieder geval op het puntje van mijn stoel, en hap bijna naar adem als ze afsluit metCottontail, waar ze een werkelijk onnavolgbare scat ten beste geeft.

Ella Fitzgerald - Just One of Those Things gemist? Start met kijken op NPO Start - npostart.nl