Leila - Courtesy of Choice (2000)

Iran
Electronic
Label: XL

1. Brave (6:08)
  2. Work (3:42)
  3. From Before... What? (3:58)
  4. Sodastream (5:51)
  5. Gush Goog (3:21)
  6. The Win Her Love (4:13)
  7. Thanks, Mr. Jones (5:47)
  8. To Tell a Lie (3:14)
  9. I Won't Forget (5:12)
  10. Be Clowns (4:01)
  11. Different Time (4:58)
  12. Different Time [Reprise] (2:43)
  13. Young Ones (5:00)
Onderschatte plaat van een erg onbekende artieste die dit jaar (2008) opnieuw een heel ingenieus album heeft uitgebracht.
Soms nogal zware, duistere klanken en zeker niet om in de ochtend te beluisteren. Maar deze plaat bevat enkele pareltjes die vooral in de latere uren voor betovering zorgen.

avatar van sinterklaas
Zeker een erg fijne plaat voor in de nachtelijke uurtjes.

Deze cd heb ik 3 jaar geleden eens beluisterd en daarna heb ik er al een tijdje niet meer naar omgekeken. Afgelopen week in de nacht nog eens beluisterd met een paar dikke toeters en verrek... wat is me dit een partij lekker. Dit neigt bij enkele nummers nog de triphop-kant op te gaan, maar vaak worden er ook van die lekkere mysterieuze draaien aan gegeven. Veel gespeel met oude melodietjes, spannende sferen, sampletjes en mysterieuze verrassingen. Iets wat Mira Calix ook doet. Leila zelf horen we niet echt vaak zingen... nadat ik enkele keren mannenstemmen hoorde, moest ik even controleren of er niet toevallig een ander cdtje in het oorspronkelijke hoesje zat.

From Before...What? en I Won't Forget zijn de uitschieters!

Zie dat Leila zelf in Iran geboren/opgegroeid is... zou dat iets linken met het duistere sfeer van dit album?

Tussen al mijn muziek kwam ik deze ook weer tegen en wist eigenlijk niet meer wat voor muziek het was. Dat heb ik wel meer, leeftijd of te veel cd's en platen ????
Dat ik deze cd niet meer kende kwam ook wel dat ik deze heel weinig heb gedraaid en dat komt dat het niet echt mijn muziek is, ondanks een hele ruime smaak. Nieuwsgierig geworden door de commentaren op MM toch het maar weer eens opgezet. Het blijft vreemde muziek, maar ik kan er wel wat meer waardering voor hebben. Leida komt uit Iran heeft in de begeleidingsband van Björk gespeeld, heeft zelfs een plaat van haar gearrangeerd. Dit is haar 2e plaat en dat is een hoeveelheid aan stijlen. Veel ambient, wat trip hop, jazzy stukken, dub van alles komt er voorbij. En vaak niet al te harmonieus, er wordt nogal wat gevraagd van de luisteraar. Op internet heel verschillende reacties. All music heeft er niet zo veel mee, een wat onuitgebalanceerd album, te veel stijlen wat onsamenhangend. Komt ook doordat Leila bijgestaan wordt door vrerchillende zangers en zangeressen die solo zingen. NME is veel positiever in haar oordeel en vindt het een boeiende plaat. Dat laatste is het zeker, er gebeurt van alles en je hebt moeite om alles te volgen. De plaat heeft een duistere ondertoon, het is alles behalve lieflijk.
Ik weet niet of iemand iets heeft aan dit stukje om deze plaat beter te begrijpen. Hou je van wat experimenteel, niet te harmonieus en fusion van stijlen met als basis een electronische ondergrond is dit misschien iets voor je.