Bij aankoop in 1988 fronste ik de wenkbrauwen bij het zien van de foto van drummer foto Robert Sweet op de achterzijde van
In God We Trust. Maar goed,
"Let the Music Do the Talking", hield Joe Perry mij voor sinds ik diens soloplaat leerde kennen en zo zette ik de plaat dan ook op. Met nóg een reserve: inmiddels was ik klaar met de suikerzoete ballades. In het achterhoofd het optreden op Dynamo Open Air in '87, waar de groep tegen de stroom in een ijzersterke set neerzette, zoals ik hoorde bij Vara's Vuurwerk - dát optreden zou eens moeten worden uitgebracht!
Qua productie klonk Stryper sinds voorganger
To Hell with the Devil wat ronder dan daarvoor en die trend wordt hier voortgezet. Ik miste dus het fellere geluid van
The Yellow 'n' Black Attack en vooral
Soldiers under Command, de laatste geproduceerd door Duitser Michael Wagener (o.a. Accept, Raven), die dat album een "Europees" geluid meegaf.
Hier produceerde de groep met Michael Lloyd, die recentelijk aan zijn cv het debuut van Belinda Carlisle en de soundtrack van Dirty Dancing had toegevoegd. Stryper zocht én vond inderdaad een voor het poppubliek acceptabel geluid en slaagde er tegelijkertijd in de gitaren dik in de mix te zetten. Het is vooral het knallende drumgeluid van
Soldiers dat ik miste.
Tot mijn eigen verbazing groeide de plaat bij verder draaien. Er is hoorbaar veel aandacht besteed aan de koortjes (denk Sweet, Queen), vier klasbakmusici vormen een krachtig geheel, qua kleffe ballades viel het zowaar mee, wederom lekker gitaarwerk plus enkele sterke nummers. En toch werd de elpee er geleidelijk eentje die stond te verstoffen in de kast.
Vorig jaar er eens uitgehaald en warempel, ik werd aangenaam verrast. Alsof ik een oude vriend na jaren weer zag en we zó weer konden aanhaken. De afgelopen week werd dat alleen maar versterkt, al blijven mijn favorieten dezelfde: op kant 1 de uptempo opener annex het titellied, aan het slot het snelle
The Writings on the Wall met splijtend gitaarwerk van de heren Michael Sweet en Oz Fox.
Op kant 2 is
The World of You and I lekker dankzij de melodie, gelaagde koortjes en de basis van akoestische gitaar,
Lonely is dankzij opnieuw akoestische gitaar en het sterke refrein mijn favoriete ballade van de groep en met
The Reign is er het derde heavy en snelle nummer, waarvan ik er meer had willen horen. De rest is "gewoon" lekker, waarbij de herinnering dat ik het vlotte poprocklied
Always There for You destijds tijdens een werkpauze tussen 18 en 19 uur op Hilversum 3 hoorde.
Daar staat tegenover dat men met meezinger
It's up 2 You onder de ondergrens zakt; een magere herhaling van het toch al matige
Sing-Along Song van de vorige plaat. Al met al een 7,5 voor
In God We Trust, waarbij ik van de uitschieters erg vrolijk word.