Townes Van Zandt - Sunshine Boy (2013)

Alternatieve titel: The Unheard Studio Sessions and Demos 1971-1972

Country / Folk
Label: Omnivore

1. T for Texas [Studio Session] (3:49)
  2. Who Do You Love [Studio Session] (3:48)
  3. Sunshine Boy [Studio Session] (2:58)
  4. Where I Lead Me [Studio Session] (3:02)
  5. Blue Ridge Mountains [Studio Session] (2:18)
  6. No Deal [Studio Session] (3:21)
  7. Pancho & Lefty [Alternate 1972 Mix Without Strings and Horns] (3:44)
  8. To Live Is to Fly [Studio Session] (3:19)
  9. You Are Not Needed Now [Studio Session] (4:22)
  10. Don't Take It Too Bad [Studio Session] (2:25)
  11. Sad Cinderella [Studio Session] (4:37)
  12. Mr. Mudd & Mr. Gold [Studio Session] (2:28)
  13. White Freight Liner Blues [Studio Session] (4:49)
  14. Two Hands [Studio Session] (2:40)
  15. Lungs [Studio Session] (2:06)
  16. Dead Flowers [Studio Session] (3:20)
  17. Heavenly Houseboat Blues [Demo] (2:53)
  18. Diamond Heel Blues [Demo] (5:14)
  19. To Live Is to Fly [Demo] (3:13)
  20. Tower Song [Demo] (3:36)
  21. You Are Not Needed Now [Demo] (4:27)
  22. Mr. Mudd & Mr. Gold [Demo] (2:50)
  23. Highway Kind [Demo] (2:21)
  24. Greensboro Woman [Demo] (2:28)
  25. When He Offers His Hand [Demo] (3:01)
  26. Dead Flowers [Demo] (4:42)
  27. Old Paint [Demo] (3:12)
  28. Standin' [Demo] (3:30)
avatar van Oldfart
Recentelijk opgedoken materiaal ?

avatar van Ducoz
En wat zijn de bevindingen, Hendrik?

Hendrik68
Heb dit album gisteren binnengekregen. Het eerste dat opvalt is dat er gewoon een normale jewelcase omheen zit en niet zo'n lullig kartonnetje zoals tegenwoordig meer regel dan uitzondering is. Het boekwerkje is prima verzorgd. Het hele leven van Townes komt voorbij en een aantal songs wordt uitvoerig besproken. Hier zal ik in een later stadium nog op terugkomen.

Het overgrote deel van de nummers is overbekend en zijn in een andere vorm gegoten. Op de eerste disc staan studio versies en op de 2e demo's. Vandaar dat een paar songs er 2 keer op staan. Die 1e disk is heel helder geproduceerd, of je daar blij mee moet zijn is een kwestie van smaak. De ene song had beter in zijn oude jasje kunnen blijven zitten terwijl andere nummers juist erg fris klinken. You are not needed now is zo'n voorbeeld. Op de originele album versie doet de snare drum bepaald pijn aan je oren. Daarom is deze versie een aanwinst.

De 2e disk met demo's bevalt me persoonlijk een stuk beter. Hier zijn de nummers in al hun kaalheid te horen, zoals je Townes ook op zijn live albums hoort. Daar ligt/lag zijn terrein.

3 nummers zijn nooit eerder op CD verschenen. Het titelnummer Sunshine Boy, Diamond Heel Blues en de traditional Old Paint. Ik had het titelnummer al eens gehoord en was al enthousiast, maar nu ik hem in huis heb vind ik het helemaal prachtig. Diamond Heel Blues lijkt heel erg op Brand new companion, maar daarom niet minder leuk. Old Paint is heerlijk gebracht, maar ik ken geen andere versies, dus geen idee of dit beter is gedaan.

Al met al ben ik tevreden, maar vooral van de eerste disc had ik aan het einde iets meer verwacht. Vooral van Lungs had ik wel iets speciaals verwacht. De 2e disk maakt dat gemis echter vrijwel direct weer goed.