Groep Wannes Van de Velde - De Kleuren van de Steden (1995)

Belgiƫ
Roots
Label: Granota

1. De Kleuren van de Steden (2:18)
  2. Ketter Onder de Maan (4:00)
  3. 'K Heb Alles Geprobeerd (3:05)
  4. De Visverkoper (1:54)
  5. De Emigrant (3:31)
  6. De Zangers Uit Athene (2:55)
  7. De Groten Avond (3:06)
  8. Von Braun (3:10)
  9. Ik Zag Cecilia Komen (2:52)
  10. De Politieken Toer (4:49)
  11. Het Verlangen van de Zeeman (2:47)
  12. 'T Is de Mensen Niet Gegeven (3:21)
  13. De Zwerver (2:18)
  14. Den Terminus Voorbij (1:52)
  15. Theater Zonder Poos (2:53)
Wannes Van de Velde blijft in mijn ogen een uniek verschijnsel. Hij stond aan de wieg van de heropleving van de Vlaamse folk, maar hij heeft zoveel meer gedaan dan dat: zijn eigen teksten zijn prachtig, samen met Dirk Van Esbroeck heeft hij de flamenco naar Vlaanderen gebracht, en hij is een van de enigen die erin slagen in het Antwerps de zingen zonder te vervallen in de platheid van Katastroof of de Strangers. Of om het met De Nieuwe Snaar in 'Zanger aan de Schelde' te zeggen: Er was geen spoor van commercie, of van valse romantiek: het was in feite het tegenovergestelde.
Hoogtepunten van deze cd zijn niet te tellen en elke tekst is een gedicht op zich, zonder dat het vervalt in wazig intellectueel gedaas: het is die combinatie van eenvoud en diepzinnigheid die hem zo uniek maken.

avatar van Zachary Glass
Freud schreef:

Of om het met Wannes Van de Velde te zeggen, "Ik heb bloemen gelegd op het graf van grote woorden", dat zingt hij ergens op dit album. Maar waar?

*edit* ik dacht in het nummer "'k Heb Alles Geprobeerd", eerstdaags zal ik dat dienen na te gaan

'k Heb geraniums geplant
op het graf van grote woorden;
'k heb geraniums geplant.
Maar ik heb ze zien verdrogen;
ze vergeelden voor mijn ogen.
In dat uitgestorven zand
zijn mijn geraniums verbrand.

Uit 'k Heb van alles geprobeerd

EVANSHEWSON
Zie ook eerste bericht van Freud, ik sluit me daar geheel bij aan!

*****

Father McKenzie
Wannes mag nooit vergeten worden, al reden genoeg om hem op deze manier in de updates te krijgen.
Dit is een prachtplaat, en zo heeft hij er wel meer; Puurder kan Antwerpse folk nooit worden. Wàt een stem, wat een karakter, en hoe mooi die teksten en die liedjes!

Kocht de CD gisteren. Bij thuiskomst en na krimpfolie verwijderen, ontdekt dat tracklisting en booklet correct waren maar de muziek op de CD was van zijn album Zwarte Rivier. Spijtig !