Wim De Craene - Terugblik (2005)

Alternatieve titel: Het Allerbeste Van

Belgiƫ
Label: amc

1. Breek Uit Jezelf (3:50)
  2. Rozane (3:50)
  3. De Kleine Man (4:13)
  4. De Boudewijn de Eerste Straat (2:34)
  5. Laat Me met Je Meegaan (5:25)
  6. Vrijwillig (3:28)
  7. Tim (5:54)
  8. Kristien (4:13)
  9. Mensen van 18 (4:48)
  10. Marcelino (2:49)
  11. Levenslang (4:08)
  12. Ik Kan Geen Kikker van de Kant Afduwen (3:00)
  13. Kraaknet (3:33)
  14. Rikky (3:20)
  15. Titine (3:38)
  16. Ze Staat voor Niets (3:56)
  17. Recht Naar de Kroegen en de Wijven (2:35)
  18. Rozerood-Oranje (3:16)
  19. Portret van Gisteren (2:41)
  20. Onderweg Naar Kerstmis (4:07)
avatar van c-moon
Jammer genoeg zijn er ondertussen al méér verzamel CD's uit van Wim de Craene dan het aantal studio-albums die hij ooit maakte. Maar die studio-albums zijn dan ook haast niet meer te vinden, helaas..

"Terugblik" biedt in elk geval een zeer goed en volledig overzicht van de carrièrre van de veel te vroeg gestorven Vlaamse kleinkunstenaar/ gevoelsmens/ rocker/ rebel die Wim de Craene was...

Liefdesliedjes, die bij voorkeur slécht aflopen.. Maatschappijkritiek, (verloren) jeugd, eenzaamheid... het zijn allemaal thema's die in de Craene's werk aan bod kwamen.

Op "Terugblik" vinden we de bekende juweeltjes "Mensen van 18" (met Della Bossiers), een kippenvelnummer over de prille liefde en volwassen worden, "Tim", al evenzeer kippenvel... Liefdesliedjes zoals "Rozane", "Levenslang", "Kristien" (ik hield nooit meer van de regen als toen die nacht/ kristien/ het lijkt me wel fijn om dat nog eens over te doen...)...

Sterk op dreef is De Craene met de rock'n roill in "Ik kan Geen Kikker Van De Kant Afduwen" en met "Breek Uitjezelf" en "Vrijwillig" gaat hij meer de poptour op...

"Recht naar de Kroegen en de Wijven" spreekt voor zich, en "Onderweg naar Kerstmis" is de prachtige interpretatie van het Cris Rea nummer "Driving Home For Christmas".

Een knap overzicht van een destijds vaak miskend talent, na zijn dood bleek pas hoe tijdloos en ongeloofelijk mooi zijn liedjes toch wel zijn... We missen je, Wim.

avatar van musicboy
c-moon, je kan het mooi zeggen en bijgevolg ga ik me wat verdiepen in zijn muziek

avatar van c-moon
Dankjewel, Musicboy! En verdiep je maar.. hopelijk ga je er net zo van genieten als ik!

avatar van musicboy
Ik heb deze verzamelaar intussen leren kennen en waw!

avatar van musicboy
Ik stel vast dat er maar twee niet-verzamelalbums van Wim op de site staan. Een zoektocht op het net maakt me niet veel wijzer. Ik vind wel vaak een discografie, waarin ik leer dat hij dus acht albums gemaakt heeft. Maar nergens vind ik daarbij een setlist. Zo weet ik bijvoorbeeld niet welke nummers uit het album 'Brussel' komen. Raar eigenlijk dat ik nergens gedetailleerde uitleg vind.

avatar van c-moon
Die uitleg kan ik jou en de andere gebruikers gerust geven (komet een ietwat later), maar inderdaad: op het net is het moeilijk om plaatjes te vinden van albums van De Craene...

Thanks!

avatar van c-moon
Ondertussen voegde ik "Kraaknet" toe... ik hoop in de nabije toekomst méér albums van De Craene toe te kunnen voegen. Daarmee help ik dan meteen een "onrecht" de wereld uit

EVANSHEWSON
Mensen, lees de eerste post hier maar eens terug van c-moon, hij heeft gelijk.
Wim de Craene was een kanjer, een gigant voor het Vlaamse Chanson, en dan bedoel ik Chanson met een grote C, dus een Vlaamse variant op het Franse chanson of op jullie Nederlandse Kleinkunst.
Dit zijn géén schlagers, geen goedkoop vertier is dit, maar degelijke songs met prima teksten, met gevoel gezongen, met prachtige melodiëen, deze veel te jong gestorven Oostvlaming liet ons een prima muzikale erfenis na, die we moeten koesteren.

Voor wie de man niet mocht kennen, ontdek hem en laat het hier maar weten.
Deze verzamelaar geeft een prima overzicht van de allerbeste chansons die hij gemaakt heeft.
Waarvoor Hulde en veel respect.

* * * * * en dat is de volle pot!

Nummer 20 is een Vlaamse adaptatie van het mooie Chris Rea Nummer.

avatar van musicboy
Weer eens uit de kast gehaald en waw.

Zoals dat met compilaties gaat: er staat altijd wat ballast op en er ontbreekt ook altijd iets.

De ballast: Recht naar de kroegen, Kraaknet, Ravage en Ze staat voor niets
Ontbreken jammerlijk: Alles is nog bij het oude, Ik sterf van dorst bij de fontein en Leen

Maar globaliter geeft dit een mooie introductie in het door wispelturigheid gekenmerkte oeuvre van De Craene, met naast de classics Tim en Rozane ook de geestig-giftige schenenstamperssongs De kleine man en De Boudewijn I Straat, het melancholische Laat me met je meegaan, het vrolijk-mijmerende Marcellino en het speelse Rikky.

De samenstelling verschilt nauwelijks van die van de Back-to-back-cd met Boudewijn De Groot, waar je wél Alles is nog bij het oude en Ik sterf van dorst bij de fontein krijgt, maar dan weer geen Rozerood-Oranje.