W.A.S.P. - Animal (F**k Like a Beast) (1983)

Label: Enigma

1. Animal (Fuck Like a Beast) (5:33)
  2. Show No Mercy (3:38)
  3. Animal (Fuck Like a Beast) (3:07)
  4. Hellion (4:50)
  5. Mississippi Queen (3:24)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Eens in de zovele jaren wil ik nog iets opleggen van de vroege W.A.S.P. Van de latere W.A.S.P. ken ik nog niets, dus daarover geen kwaad woord. Ik ken deze groep enkel van deze EP en het debuutalbum, waarvan ik ook al geen lyrische dingen kan zeggen. Eigenlijk is dit een hardere versie van Twisted Sister en Alice Cooper en dat eerste nummer diende ook om het nodige stof te doen opwaaien, geef toe: in de U.S. of A was het de tijd om tegen het been te pissen van de PRMC en dit is eigenlijk Shock Rock. Stoer imago, stoere teksten, maar de muziek dan, hoor ik een aantal mensen denken? Matig, zeer matig, het rockt wel en het rollt wel, maar Blackie Lawless is dan ook geen benadigd zanger. The less said the better.

avatar van Germ
Germ (crew)
Onderschat W.A.S.P. niet. In de begin was het inderdaad nogal puberal shock hair metal.
Maar ik kan je de elpees Headless Children en The Crimson Idol echt van harte aanraden. Dit zijn twee heel volwassen (concept) albums die iedere liefhebber van jaren 80 metal zal kunnen waarderen. WASP zal je hierop verbazen met uitstekende beukende songs, prachtige ballads en (jawel) goeie teksten van Blackie

avatar van Edwynn
WASP heeft wat mij betreft een uitstekend talent voor het schrijven van anthems. Vooral het debuut staat vol met smaakvolle rockers met fantastisch meezingbare refreinen.
Met deze ep krijgen we daar een voorproefje van. Qua tekst is het titelnummer erg puberaal natuurlijk, maar met verstand op nul is het gebodene absoluut genietbaar. Het kent een uitstekend refrein die het live nog altijd prima doet. Show No Mercy borduurt voort op het zelfde stramien en had ook gemakkelijk op het debuut kunnen staan.
Van de andere tracks springt de liveversie van Hellion eruit. Eén van mijn favoriete WASP tracks ooit.
Zoals gesteld levert WASP haar beste werk op The Headless Children en The Crimson Idol. Desondanks is dit prille werk beslist de moeite waard voor wie nog eens wil rebelleren tegen de gevestigde orde.

The Oath
Sir Spamalot schreef:

Crimson Idol eens proberen.
Das een echte topplaat

avatar van Guinness1980
Deze cover heb ik op een shirt staan.
Met de welbekende tekst achterop

avatar van Guinness1980
The Oath schreef:
Crimson Idol eens proberen.
Das een echte topplaat

Persoonlijk vind ik alle platen voor Crimson Idol beter!

Meneer Bungel
Heb ik nu een andere uitvoering of zo? De tracklist (in de WMP) geeft hetzelfde als hier aan, maar de nummers die ik hoor zijn resp. Animal, Show no mercy - dat klopt nog - , maar dan volgen de Stones cover Paint it black (niet live), On your knees en dan pas Hellion... cd is weer terug naar de bieb, dus daar kan ik niets op nalezen.

avatar van Edwynn
Dat zal wel een re-release ofzo zijn. Paint It Black was de B kant van de School Daze single.

Oorspronkelijk was Animal ook een single met alleen het titelnummer op de A zijde en Show No Mercy op de B zijde. De versie zoals hierboven is de versie zoals ie in 1987 meen ik voor het eerst als EP verscheen. De live nummers komen oorspronkelijk van de de Live...Raw release.

Meneer Bungel
Thanks voor de uitleg, dat van de oorspronkelijke Animal single had ik ook al gevonden, maar Paint it black kon ik niet plaatsen. Moeten de laatste 3 tracks dan nog als bonus aangevinkt worden?

avatar van Edwynn
Nee want zo ziet de oorspronkelijke ep er uit.

Meneer Bungel
Okay, dan laat ik het zo. Nu nog op zoek naar de volledige EP.

avatar van Edwynn
Er bestaan zelfs versies van het debuutalbum waaraan dit kleinood op godlasterlijke wijze is toegevoegd. Eerst Animal dan I Wanna Be Somebody en de rest van het album en dan de rest van de nummers. Je gelooft het niet.

Onzinnig inderdaad.