Puur jeugdsentiment ! Heerlijke simpele folkmuziek met uiterst politieke teksten, maar ook veel humor. De groep rondom Zjef Naaijkens, de initiatiefnemer van de Bikse Fiste. Het album is eigenlijk live opgenomen in Trefsentrum (geen typefout, dit hoorde bij deze tijd) Lieve Hemel in Hilvarenbeek, hun thuis haven. Heb ze een keer live mogen aanschouwen, dat was één groot feest !
De elpee begint met 'makrobionies' want dat hoorde er allemaal bij macro-biotisch eten. 'Den Egelantier' was als single uitgekomen, behaalde de tipparade. Maar (naar ik begreep) weigerde de groep om bij TopPop of Op losse Groeven op te treden, dus de top 40 werd niet gehaald. Maar in Brabant kende bijna iedereen dat nummer. In die tijd leidde ik nogal wat kampen en op de bonte avond was dit steevast een hoogtepunt om te brengen.
'Decadanse' is een instrumentaal nummer en 'kannileze' een lekker simpel melodietje met een fikse politieke tekst. Want naast de lol en humor was de groep rondom Zjef Naaijkens bijzonder links geëngageerd. Hadden een eigen drukkerij en later ook platenmaatschappij en een eigen kindertheater (pielekepoep).Op deze elpee valt het politieke gehalte nogal mee, op de opvolger was dat veel nadrukkelijker aanwezig.
De 'berendans' is een bekend traditioneel deuntje, waar halverwege door de saxofoon toch een psychedelisch elemant in doordrong. Het waren geen super muzikanten, maar ze speelden lang niet slecht.
Bij 'twee emmertjes water halen' was het een grote chaos als het publiek het kinderdansje wilde dansen. Heerl;ijk was dat, ik herinner me dat nog zo goed !! Het liet ook duidelijk zien dat de groep geen enkele pretentie had. En grappig dat ze de tekst toch wat aanpassen (zit de koning zonder werk).
Kant 2 gaat verder met 'terrorist' , een song hoe de burgerij tegen vrijheidsstrijders aankeek. 'Potverkaatje' (bekender als "Advocaatje ging op reis) is een aanklacht tegen bepaalde praktijken van advocaten. 'Breng Bier' wordt als kerklied gebracht. BIj de 'rambon tampon' wordt het niveau wel erg bedenkelijk , maar dat was ook de Veulpoepers. En tenslotte de Boerenbont een lang verhaal met uiteindelijk een vrolijke deun.
Plaat is uitgekomen in 1978. Sociologisch interessant. De Veulpoepers nadrukkelijk nog de representanten van de alternatieve (hippie) scene uit de jaren 70, Zjef Naaijkens altijd in tuinbroek, alle mannelijke muzikanten lange haren, commune achtige setting. Protest tegen kapitalisme en de kerk.
Maar elders kwam de punk beweging op. Zij geloofden niet meer in het hippie protest, maar gingen een geheel eigen weg qua kleding, muziek. En vanuit de punk, de post punk en new wave, de 'no future' generatie. De humor van de Veulpoepers wordt absoluut niet meer gewaardeerd en ook politiek staat men er anders in. Geen ludieke hippie achtige protesten, maar veel hardere krakersrellen. Een korte tijd dat dit dus naast elkaar bestond.
Toen ik de 'overstap' maakte naar de new wave (krakersrellen waren niet aan mij besteed) met Joy Division, the Sound etc waren de Veulpoepers totaal passé. Trouwens de gehele folkscene was op sterven na dood en lag op zijn gat.
Mijn broer had deze plaat, pas veel later heb ik deze tweedehands weer aangeschaft. Jeugdsentiment. En natuurlijk is het hartstikke tijdsgebonden, redelijk pretentieloos. Maar toch heb ik nog steeds warme gevoelens bij die tijd en ook zeker bij deze groep. Een nevenactiviteit was trouwens 'de fanfare van de eeuwigdurende bijstand' , daar heb ik ook iets bij geschreven op deze site.
En....de Veulpoepers vonden het tijd om zich weer her uit te vinden als Veulpoepers 3.0. In 2024 traden ze weer op en dit jaar, 50 jaar nadat ze gestart zijn treden ze veel op en komt er ook weer nieuwe muziek. Bij een optreden wil ik zeker bij zijn ! Ze zijn er weer 'tegen 't zuur !!' Inderdaad het werd tijd....