Steve Earle - Sidetracks (2002)

Country / Roots
Label: Artemis

1. Some Dreams (3:04)
  2. Open Your Window (3:51)
  3. Me and the Eagle (4:56)
  4. Johnny Too Bad (4:10)
  5. Dominick St. (3:10)
  6. Breed (2:44)
  7. Time Has Come Today (4:17)

met Sheryl Crow

8. Ellis Unit One (4:41)
  9. Creepy Jackalope Eye (3:06)
  10. Willin' (4:04)
  11. Sara's Angel (3:03)
  12. My Uncle (3:29)
  13. My Back Pages (4:07)
avatar van bertus99
Staat voor mij bijna op gelijke hoogte met het eerder verschenen album Transcendental blues, doch net niet helemaal. Naast de uitstekende eigen songs ook een mooie cover van Little Feat's Willin' . een geweldig nummer sowieso. De bijdrage van Sheryl Crow aan Time has come today is goed geslaagd. My back Pages van Dylan vind ik echter een beetje overbodig. Hij voegt er weinig aan toe.
Some Dreams, Open your window en Me and the eagle zijn mijn favorieten

Down_By_Law
Leuke verzameling non-album tracks, met mooie en minder geslaagde songs (zoals de cover van 'Breed' - maar ik ben dan ook geen Nirvana liefhebber). En inderdaad: Earle voegt niet veel toe aan Bob Dylan's 'My Back Pages'. De eerste drie nummers zijn naar mijn mening de beste. 'Willin' vind ik toch vele malen beter in Little Feat's live versie op het meesterlijke "Waiting For Columbus" (1978).

avatar van Bartjeking
Ik vind toch dat dit album niet kan tippen aan zijn reguliere werk. Het onvoorstelbaar hoge niveau dat Steve Earle op vrijwel elke cd die hij uitbrengt haalt, komt hier bij slechts een paar nummers tot uiting. Some Dreams en Ellis Unit One kunnen zo mee met zijn beste werk; maar dankzij een wat minder geslaagde cover en 2 instrumentale bijdragen (ik bewonder Steve juist om zijn teksten) kom ik niet verder dan 3*.

avatar van potjandosie
een verzamelaar met songs afkomstig van soundtracks, moeilijk verkrijgbare verzamelaars, outtakes of niet eerder uitgebracht materiaal.

voor wie het weten/lezen wil:

1. Some Dreams van de soundtrack "The Rookie" (eigen nummer)
2. Open Your Window van de soundtrack "Pay It Forward" (eigen nummer)
3. Me and the Eagle van de soundtrack "The Horse Whisperer" (eigen nummer)
4. Johnny Too Bad een opname met de alt.country band The V-roys met de Engelse vocale groep RNT en toaster C-Fax (cover)
5. Dominick Street een instrumentale outtake van "Transcendental Blues" met Sharon Shannon en haar band The Woodchoppers (Steve Earle/Sharon Shannon)
6. Breed bonus track voor de Japanse versie van "TB" (cover Kurt Cobain)
7. Time Has Come Today een opname van een duet met Sheryl Crow (cover Joseph & Willie Chambers)
8. Ellis Unit One van de soundtrack "Dead Man Walking", geen solo versie maar een nieuwe versie met zang van The Fairfield Four (eigen nummer)
9. Creepy Jackalope Eye een opname met de band The Supersuckers en een song van hen
10. Willin' opgenomen tijdens de "TB" sessies met The Bluegrass Dukes (cover Lowell George)
11. Sara's Angel een instrumentale outtake van "TB" met The Bluegrass Dukes (eigen nummer)
12. My Uncle een live opname met The Bluegrass Dukes (cover Gram Parsons & Chris Hillman)
13. My Back Pages oorspronkelijk bedoeld als een duet voor Joan Osborne en Jackson Browne bestemd voor een soundtrack (cover Bob Dylan)

wat mij betreft is deze wat onsamenhangende compilatie geen "must have", maar toch staan hier een redelijk aantal "must hear" nummers op, zoals de eerste 3 eigen nummers, het niet eerder uitgebrachte duet "Time Has Come Today" met Sheryl Crow, de fraaie blue grass versie van het Flying Burrito Brothers nummer "My Uncle" en het absolute prijsnummer van dit album "Ellis Unit One".

de songs werden op diverse locaties opgenomen met o.a. zijn eigen bandleden Kelly Looney (bass), Willy Rigby (drums), maar ook met sessiemuzikanten als Garry Tallent (bass, tracks 7 & 13) van Bruce Springsteen's E-Street Band en Jerry Douglas (Weissenborn guitar track 3).

de bezetting van "The Bluegrass Dukes" (tracks 10,11 & 12):

Steve Earle: guitar, mandolin, vocal