Finntroll - Blodsvept (2013)

Finland
Label: Century Media

1. Blodsvept (4:29)
  2. Ett Folk Förbannat (3:23)
  3. När Jättar Marschera (4:07)
  4. Mordminnen (3:24)
  11. Midvinterdraken (5:37)
avatar van Ducoz
Een nieuwe Finntroll, haha

avatar van GothicBowie
Sommige bands slagen er in verschillende genres te combineren en er geen chaos van geluiden van te maken, maar een gepolijste sound te creëren. De Finse metalband Finntroll doen dit schijnbaar zonder enige moeite. Al sinds 1997 vuren ze het ene verzengde album na de andere op ons af. Drie jaar na Nifelvind komen ze nu met een nieuw plaat: Blodsvept. Uit de diepste kerkers van de hel komen deze heren ons weer verblijden met een album dat stevig, ruw en dreigend overkomt.

Finntroll doet trouwens hun uiterste best om niet in herhaling te vallen. Bij Ett Folk Förbannad bijvoorbeeld horen we zowaar een verandering in hun sound. Het nummer klinkt heel aanstekelijk en dat mede door het gebruik van accordeon en blazers en zelfs een keyboard. De melodieën zitten daardoor in een folk sfeertje wat er voor zorgt dat Finntroll hier vrij uniek uit de bocht komt.

De tempowisselingen en het variëren in aankleding zorgen er ook voor dat we de aandacht blijven aanhouden. Stevig headbangen en de duivel aanbiddend baden we in het zweet, zo hoort het gewoon. Het unieke is dus dat ze die elementen van Black Metal en Folk metal vermengen tot een lekker smakende saus. De verdienste om tot dit parel van een album te komen ligt niet zozeer bij de zang, hoewel de bulderende stem soms overstijgt, maar het totaal beeld. Het gebruik van die niet voor de hand liggende instrumenten is hierbij een extra meerwaarde.

de volledige review :
Finntroll ? Blodsvept - snoozecontrol.be

avatar van freitzen
En hier zie je pas echt hoe vet de hoes eigenlijk is.

avatar van RuudC
En zo kunnen we de Finntroll-marathon met een heel goed gevoel afsluiten. Vroeger was ik ongelooflijk fan van deze band, maar toch verloor ik ze uit het oog. Ik ben blij dat ik dat heb kunnen rechtzetten, want ook de latere albums zijn ontzettend de moeite waard. Finntroll zit nooit stil, zo blijkt ook op Blodsvept, dat zoveel plezier uitstraalt. Ieder album klinkt weer anders, al kan ik er niet de vinger op leggen wat dat bij Blodsvept is. Je vindt hier niet de beste songs van de band, maar er is genoeg tofs te vinden hier. De nummers zitten weer heerlijk in elkaar. Het black metalgehalte is weer beduidend minder, maar echt helemaal terug naar de roots is het ook niet. Ook dit album moet ik maar eens vaker gaan draaien. Ik verwacht dat gaandeweg de waardering hier ook nog wel zal stijgen.

Eindstand:
5. Nattfödd
6. Blodsvept
7. Nifelvind

gemiddeld: 4,5

1. Psychotic Waltz (4,63)
2. Finntroll (4,5)
3. Primordial (4,19)
4. Stratovarius (3,87)
5. Helloween (3,67)
6. Iced Earth (3,25)
7. Sonata Arctica (2,44)

avatar van lennert
Fantastisch laatste album! Gevuld met wonderschone tracks die toch wel weer erg vertrouwd klinken, terwijl ze geen moment de wat hardere nieuwe sound achter zich laten. Het is onmogelijk om favorieten te noemen, daar iedere song een pareltje op zichzelf is. Wonderbaarlijk hoe een band die ik tot voor kort slechts van een album een beetje kende, zich nu zo goed openbaart naar me. Toen ik de band in 2007 op Heidenfest zag, vielen ze me qua sound na de 'stoerdere' optredens van Primordial en Thyrfing heel erg tegen, nu wil ik het graag nog een nieuwe kans geven. Ik heb de komende tijd weer wat albums aan te schaffen.

Eindstand
1. Jaktens Tid 5*