Debuutalbum van de groep rond de Canadese shredder Dennis Cameron. Had hij indertijd een werkvergunning in de Verenigde Staten gekregen dan was hij wellicht verder gekomen dan de cultstatus die Angelica nu heeft. Cameron produceerde het debuut zelf en deed dat niet onverdienstelijk.
Op zang wist hij Rob Rock te strikken, die ik kende van het fantastische
Intense Defense van Joshua. Net als bij die groep klinkt hier melodieuze hardrock met regelmatig zulke fraaie zanglijnen en arrangementen dat de muziek keer op keer mijn cassettedeck vond.
Ja inderdaad, cassette: indertijd kon ik alleen daarop de hand leggen. Dit album klonk namelijk als het perfecte vervolg op die Joshua, waar ik helemaal wég van was en ik wilde deze Angelica per se hebben.
Camerons solo's zijn even talrijk als vingervlug, maar altijd staan ze in dienst van het liedje. Nu pas valt me op dat zijn gevoel voor melodie ook veel weg heeft van Michael Schenker, die snelheid en zingende gitaarlijnen perfect kan combineren.
De zang van Rob Rock is van buitenklasse: een groot bereik (
Shine on Me bijvoorbeeld) plus een heerlijk rauw randje waarbij hij tegelijkertijd klinkt alsof hij de eeuwige jeugd heeft. Slechts weinig anderen hebben dat. Wellicht is Jon Deverill, ooit zanger bij Tygers of Pan Tang, nog wel de beste vergelijking.
Wat ik nooit snapte: de hoes vermeldt Andy Lyon als zanger en co-componist van menig nummer en bovendien is hij op de bandfoto te zien. Te horen is hij echter niet. Inmiddels weet ik dat hij het tijdens de opnamen in Californië niet redde, waarop Rock werd ingehuurd.
Zangproducer bij dit debuut was de Amerikaan Ken Tamplin, indertijd bekend van de groep Shout. Hij zingt bovendien zelf op het afsluitende
Face to Face en doet dat prima. Vond ik desondanks jammer: liever hoorde ik meneer Rock!
Bassist Robert Pallen en drummer Scott Ernest leggen een ronkende basis, waarover de twee anderen naar hartelust excelleren. De sobere toetsenpartijen werden door een sessiemuzikant ingespeeld.
Hoogtepunten: op de A-kant
Are You Satisfied met zijn tempowisselingen,
I Believe met dubbele bassdrumdelen en überfavoriet
Only a Man; wát een mooi opgebouwde gitaarsolo's!
Op de B-kant
One Step at a Time, het gevarieerde
Take Me en het instrumentale
Ahh!, plus
S.O.S. dat in het refrein opeens gaat knallen.
Aan iedere gitaarsolo zou ik wel een alinea kunnen wijden; laat ik het houden bij de herhaling dat liefhebbers van Schenkeriaans gitaarwerk heul vrolijk zullen worden.
Ik ontdekte dat Cameron een eigen webstek heeft,
hier te vinden. Een dikke 8 voor dit
Angelica, inmiddels op streaming te vinden.
Let wel op: de MuMe-link bovenaan leidt u naar een zangeres met de naam Angelica. Eenmaal daar opnieuw zoeken, de groep is eenvoudig te herkennen aan hun logo.