Bombino - Nomad (2013)

Niger
Wereld / Blues
Label: Nonesuch

1. Amidinine (4:29)
  2. Ahulakamine Hulan (3:02)
  3. Azamane Tiliade (4:07)
  4. Imuhar (3:49)
  9. Aman (3:59)
  10. Zigzan (3:55)
  11. Tamiditine (4:41)
avatar van tim-r(-_-)
Touaregblues die onder handen genomen wordt door Dan Auerbach (Black Keys) als producer; dit moet gewoon een straffe plaat worden!

Hier al een preview: YouTube - Bombino - "Azamane Tiliade" [Teaser]

Ojee, weer die Dan Auerbach. Hopelijk blijft het geluid van de vorige Bombino in ere, want dat was al prima eigenlijk.

avatar van tim-r(-_-)
Het geluid van Bombino was idd al in orde, maar ik ben er zeker van dat Auerbach de muziek van Bombino een frissere wending kan geven, zoals bij de nieuwste Dr. John plaat.

Wie weet. Het eerdere werk van Dr. John (wat ik ken) vind ik zeker niet minder dan zijn laatste. Muzikaal had het van mij niet gehoeven, maar het is wel leuk dat deze artiesten zo ook in de aandacht komen bij een jonger/groter publiek.

avatar van Motdattan
Amadinine is te beluisteren.

Motdattan schreef:
Amadinine is te beluisteren.

Schitterend! Kan al niet wachten op de rest!

avatar van Motdattan
Die had ik al gehoord. Die krijg je gratis als je een pre-order plaatste op de cd. Prima nummer weer. Krijg daardoor echt zin in de plaat. Wel iets harder/ruiger dan de eerste plaat.

Motdattan schreef:
Wel iets harder/ruiger dan de eerste plaat.

tjah, het werk van Auerbach waarschijnlijk?

avatar van philtuper
Ai!! Ik weet het niet hoor. Vond die sound van Agadez juist prachtig in balans. Vrees nu voor het vintage rock 'n roll / blues soundje dat Auerbach erop kan leggen. Ga 'm zeker luisteren en hoop dat het overeind blijft en niet teveel een Black Keys dingetje wordt...

Amadinine klinkt mij veel te vol en overgeproduceerd in ieder geval. Jammer dat zijn sound door de Auerbach-molen moest.

avatar van philtuper
Ik vrees dat ik het met je eens zal zijn Herman.

herman schreef:

In het eerste nummer zit de Auerbach sound er redelijk op geplakt inderdaad, bij de overige nummers merk je dat hij aanwezig is, maar is het niet zo overduidelijk.

Na aantal luisterbeurten vrij aardige plaat.

avatar van philtuper
Zie nu al dat Nomad een hogere waardering krijgt dan Agadez. Kan gewoon niet! Kan daar maar één ding op zeggen: Lieve mensen, luister ook eens goed naar Agadez.

philtuper schreef:

Heb zowel Agadez als Nomad al vele keren beluisterd. Nomad kreeg 4* en Agadez 3.5*... ben ik nu stout geweest?

De sound is hier wat toegankelijker en minder oorspronkelijk, maar toch vind ik het ook wel lekker. Hoop wel dat de samenwerking met Auerbach eenmalig was.

tim-r(-_-) schreef:

?

avatar van philtuper
Ik moet Nomad nog wat vaker luisteren. Oveigens, een vriend van me wist me te vertellen dat Bombino laatst live in Doornroosje de nummers 'kort' hield en wat meer rock speelde ipv die lange uitgesponnen stukken. Dus ook live een beetje meer van Auerbach.

Tuurlijk is deze plaat niet slecht en misschien is het wel een commercieel succes en bereikt Bombino een grotere groep mensen. Dat verdient ie sowieso wel. Zeker als je ook de documentaire hebt gezien...

Dat wat van die vriend klopt wel. Ik zag hem afgelopen weekend in het Paard en daar deed hij dat ook. Het tempo van de nummers van Agadez lag ook wat stuk hoger ineens.

avatar van Don Broccoli
Wat een heerlijke plaat. Vooral slotnummer Tamiditine is geweldig. Vind de samenwerking met Auerbach zeer geslaagd.

avatar van Jelle78
Na enkele weken dit album weer eens beluisterd en het komt nu een stuk beter op mij over dan de eerste keren dat ik het luisterde. Het swingt allemaal enorm en de gitaren klinken echt geweldig vind ik. Lekker scherp randje en Bombino speelt ook fantastisch. Echt een plaat voor de warme zomerdagen, die er hopelijk binnenkort aankomen.

Rene1979
Dan auerbach is een van mijn favoriete producers, hij maakt kunst.. De instrumentaties zijn dan ook erg vet.. Maar door de taal is het zwarte markt gehalte mij iets te hoog.

avatar van Don Broccoli
'Hij maakt kunst' vind ik een vreemde opmerking. Ik vind Auerbach juist een goed voorbeeld van een vakman die niet van plan is zijn aanpak rigoureus te wijzigen. Niet echt kunstenaarsmentaliteit als je het mij vraagt.

Overigens snap ik je zin over het 'zwarte markt-gehalte' nog minder. Geen idee wat je daarmee bedoelt.

avatar van Obeu
Ik denk dat hij bedoelt dat de buitenlandse taal, Arabisch (toch?), hem teveel aan de zwartemarkt doet denken, wat natuurlijk een volstrekt domme opmerking is. Als je daar niet van houdt, waarom luister je hier dan naar?

En Don, kunst maken kan op elk niveau en juist bij je eigen stijl blijven (zoals Auerbach) is kunstzinnig. Heeft Van Gogh ooit realistisch geschilderd? Heeft Hermans ooit hapklare boeken geschreven? Heeft Bowie ooit iets mainstreams gemaakt?

ehh jazeker Bowie heeft zat mainstream albums gemaakt

Heerlijk album (hoewel het helpt om de band eerst live te zien)

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
philtuper schreef:

Dinsdag in Deurne, vandaag kaarten gewonnen in popkwis Horst

DjFrankie schreef:

Dinsdag in Deurne, vandaag kaarten gewonnen in popkwis Horst

Interessant. Even de agenda checken.