Richmond Fontaine - Winnemucca (2002)

Roots / Rock
Label: El Cortez

1. Winner's Casino (4:06)
  2. Out of State (3:03)
  3. Northline (6:12)
  4. Santiam (5:39)
  5. Twyla (3:01)
  6. Patty's Retreat (3:31)
  7. Glisan Street (4:28)
  8. Somewhere Near (4:13)
  9. 5 Degrees Below Zero (5:44)
  10. Western Skyline (7:10)
Eerder repte ik dat ik The Fitzgerald het mooiste album vond. Maar deze Winnemucca is misschien nog wel beter... De donkere, desolate sfeer die op dit album wordt neergezet evenaren ze niet op de andere albums. De liedjes zijn, op 'Winner's Casino' en '5 degrees Below Zero' na niet zo pakkend, en nestelen zich pas na meerdere luisterbeurten in je hoofd. Tel daarbij de prachtige teksten van Vlautin bij op en je hebt het meest mysterieuze album van de mannen uit Portland, Oregon in handen. Verlaten benzinestationnetjes aan de route 66, dubieuze liefdes, gokkers... Noem maar op. Prachtig.

avatar van heicro
Dit opnieuw uitgebrachte album brengt net zoals Thirteen Cities en Post to Wire muziek naast de wereld van de literatuur en ik vind hem prachtig, de beste van de drie met het nummer "Northline" als onbetwist hoogtepunt.

avatar van shakespeare
Vinyl versie uit 2013 nóg fraaier want een track extra: "El Rancho" (aka "The Janitor")

avatar van Bartjeking
Wat een tekstschrijver die Vlautin. Pak een "5 Degrees Below Zero" zie meteen een hele film voor me. Heb onlangs een van zijn boeken gelezen, dat kunstje beheerst hij ook....herkenbare stijl.

Gelukkig zijn er nog The Delines, maar een comeback van Richmond Fontaine is toch wel een wens. Nooit live gezien en ach in corona-tijden mag je dromen.