hns.dly - Mouthscapes #1 (2005)

België

4. Skaks (5:58)
  5. Stech (4:13)
  6. Treee (4:40)
avatar van Onderhond
A bit closer to home (Belgium), Hans De Ley creates some very unusual abstract soundscapes, using only his voice and a seemingly limitless arsenal of DSP algorithms. The result is more than just a monotone array of singing chimpansees, and proves that the voice's range can outperform many a synth. The immense spectrum of sounds accessed through this method clearly offers a lot of possibilities, which Hans puts to use without ever repeating himself.
The 6 tracks in question are enormous continual soundtransformations which could not have been labelled better than "mouthscapes". A very unique direction that deserves to be further inspected.

Menig dank voor het toevoegen tovenaar, aangezien ik het Entity label weer enige tijd uit het oog verloren was. Moet zeggen dat ze mooi gegroeid zijn naar een kwaliteit sterk en erg vernieuwend label ook.

Ik mag dit soort weirdness wel. Is er niet echt aan af te horen dat alle klanken menselijk zijn, maar creeert zo wel een extra speciaal sfeertje. Knap dark ambient/soundscapes album, mensen die graag op avontuur gaan en dit soort muziek aankunnen moeten het zeker eens proberen (Goodfella ... en uhm ... uhm ...).

avatar van Gyzzz
Het concept leek me erg interessant, maar eigenlijk vind ik het helemaal niets, het is nogal een leeg album.
De muziek is niet echt hard, niet warm of koud en ook niet echt duister. Het bevat geen spanning, maar erg ontspannend is het ook niet, en bovendien zit er voor mijn gevoel maar weinig lijn in het album. De nummers hadden ook zo in andere volgorde kunnen staan, en geen enkele springt eruit.

De werkwijze met de gebruikte stemmen blijft wel interessant, zeker als je hoort hoe het er uiteindelijk uit komt, maar het resultaat is muzikaal gezien eigenlijk gewoon heel matig.