Martin Simpson - True Stories (2009)

Folk
Label: Topic

1. Look Up, Look Down (3:24)
  2. Sir Patrick Spens (3:56)
  3. Greystones (4:20)
  4. Home Again (4:41)
  5. The Wind & the Rain (5:24)
  6. One Day (4:02)
  7. Will Atkinson (4:01)
  8. Kielder Schottische (2:45)
  9. Lord Thomas & Fair Ellender (6:54)
  10. Done It Again (4:05)
  11. An Englishman Abroad (4:24)
  12. Swooping Molly (2:20)
  13. Stagolee (3:29)
avatar van potjandosie
Engelsman Martin Simpson is een folkicoon van de 1e orde met een imposante "back catalogue". na dit album zouden nog vele solo albums en samenwerkingen volgen. een geweldig song arrangeur, een snarenvirtuoos en prima zanger. de man heeft een indrukwekkend aantal BBC Folk Awards op zijn naam staan. zijn album "The Bramble Briar" was mijn 1e kennismaking met 's mans muziek en was mij uitstekend bevallen. een traditioneel folk album met spaarzame instrumentatie. dit album heeft een wat vollere instrumentatie. het is wederom een zeer fraai album gevuld met grotendeels traditionele songs als wel een aantal door hemzelf geschreven songs. 1 daarvan "Home Again" een hommage aan zijn geboorteplaats Scunthorpe, Lincolnshire (Noord-Engeland) is 1 van de vele hoogtepunten. een bewijs van zijn songwriter's kwaliteiten. 2) Sir Patrick Spens is een op muziek gezet gedicht, dat eerder in de vorm van een song te horen was op het album "Ballads and Songs" van de mij onbekende Engelse folk artiest Nic Jones, die hier op MuMe met 5 reguliere albums staat vermeld. er staan 2 instrumentale nummers op dit album, waaronder het met prachtig slide gitaarspel voorziene 3) Greystones en 12) Swooping Molly. het intieme, ontroerende 6) One Day schreef hij voor zijn vriend Martin Taylor, die hem wat gedicht regels had gegeven n.a.v. het overlijden van zijn jongste zoon en hem verzocht er een lied van te maken. de rol van accordeonist Andy Cutting is vrij prominent en op 9 nummers van dit album aanwezig. wat mij betreft als liefhebber van dit instrument een bonus. samen met de fiddle en de pedal steel van de befaamde B.J. Cole een fijne aanvulling op het geweldige gitaarspel en de warme vocalen van Martin Simpson. een fraai, gevarieerd album met een aantal pracht ballads zoals 5) The Wind & The Rain en 9) Lord Thomas & Fair Ellender. omdat hij destijds net vader was geworden, bewerkte hij het Engelse/Schotse kinderliedje Humpty Dumpty tot 10) Done It Again. het album wordt afgesloten met een swingende versie van de aloude Amerikaanse traditional 13) Stagolee. een nummer dat hij ooit leerde kennen via Mississippi John Hurt en reeds op 17 jarige leeftijd speelde. "True Stories" werd geproduceerd door Andy Seward en Martin Simpson.

de muzikanten op dit album:
Martin Simpson: acoustic, electric, baritone guitars, dobro, 5-string banjo, banjola, percussion & vocals
Keith Angel: drums & percussion
Jon Boden (frontman Bellowhead): fiddle