The Cats - Shine On (1994)

Label: Polydor

1. Times Were When (4:17)
  2. Wake Up (4:20)
  3. Poppy (3:26)
  4. Shine On (4:17)
  5. This Town Ain't the Same (3:38)
  6. The Dream Is Over (3:45)
  7. I Miss You (3:33)
  8. Money-Maker (3:44)
  9. Anne Mia (4:44)
  10. Only Words (3:43)
  11. One Phonecall Away (4:26)
  12. It Feels Like Crying (5:30)
  13. These Tears Are Not Mine (5:20)
  14. No Reason at All (3:52)
avatar van gaucho
Een kringloopvonds waarvan ik het bestaan tot voor afgelopen week niet kende. Maakten the Cats in 1994 nog een come-back? Kennelijk, maar - en dat realiseerde ik me pas na aanschaf van dit schijfje - zonder drummer Theo Klouwer en zonder Piet Veerman.

Ik had niet gedacht dat deze zin ooit van mijn toetsenbord zou rollen, maar daar staat-ie dan toch: ik mis Piet Veerman. Want hoe je verder ook over 's mans solo-verrichtingen denkt, de hits van The Cats werden toch vooral gedragen door diens weemoedige stemgeluid. En dat mis ik hier echt. Piet had/heeft 'de snik' en die hebben de overgebleven groepsleden Cees Veerman, Arnold Mühren en Jaap Schilder niet. Daardoor klinkt het album toch wat anoniemer, al zijn ze er voor het overige redelijk in geslaagd om de klassieke Cats-sound te behouden.

Dat komt niet in de laatste plaats door Jan Akkerman, die als gastgitarist meespeelt en het album ook produceerde. Niet echt iets nieuws, want Akkerman speelde in de jaren zestig als ongecrediteerd studiomuzikant al mee op studioplaten van The Cats en met enkele One way wind-achtige riedels voegt hij hier wel sfeer toe aan het totaalgeluid. Ook percussionist Eddy Conard klinkt tamelijk prominent door in het geluidsbeeld.

Een andere opvallende gast is accordeonist Flaco Jimenez, die naar verluidt speciaal voor deze opnamen uit Amerika overkwam. Het geeft het album nog meer een countrysfeer mee en dat klinkt best aangenaam in de oren. Opvallend is de instrumental (is dat een unicum op een Cats-album?) Anne-Mia, die meteen klinkt als een Akkerman-outtake.
Maar wat de plaat nekt, is dat het toch vooral gezapige liedjes zijn in een lage versnelling. Zelfs hun eerste grote hit Times were when wordt hier twee keer zo traag gespeeld. Wellicht een heel bewuste keuze, omdat de tekst betrekking heeft op een terugblik van een grootvader die de jeugd van tegenwoordig niet meer begrijpt. Maar het bevestigt onbedoeld de indruk van een ietwat uitgebluste band, die niet gered kan worden door de gastmuzikanten en de fraaie productie.