Thelonious Monk - Thelonious Alone in San Francisco (1960)

Jazz
Label: Riverside

1. Blue Monk (3:48)
  2. Ruby, My Dear (4:01)
  3. Round Lights (3:41)
  4. Everything Happens to Me (5:46)
  5. You Took the Words Right Out of My Heart (4:05)
  6. Bluehawk (3:40)
  7. Pannonica (3:56)
  8. Remember (2:48)
  9. There's Danger in Your Eyes Cherie (4:23)
  10. Reflections (5:07)
avatar van thtboz
Voor mij de beste thelonious plaat die ik heb mogen beluisteren. Heb hem voor 5 euro op bol.com kunnen kopen. Blue Monk en de bekende Ruby, My Dear zijn voor mij de beste nummers.

Het probleem van deze plaat is, dat op één nummer na, het fraaie Everything Happens to Me, alle andere nummers alleen piano zijn. Of zoals op de tram heel juist als onderschrift staat vermeld: solo piano by Thelonious Monk. Nu kan de beste man uitstekend piano spelen, maar een jazzplaat vol met vrijwel alleen maar pianomuziek boeit mij gewoonweg te weinig. Dat heeft ook te maken met de kwaliteit van de songs, die soms wat karig is. Toch staan er een paar mooie nummers op en blijft het natuurlijk wel van hoog niveau wat je te horen krijgt. Lichte mixed feelings alles bij elkaar. Ik heb meer de voorkeur voor een album als Straight, No Chaser (1966).

avatar van Ducoz
Dan is dit album Thelonious Monk - Monk Alone (1998) niets voor jou

Ik volg je opzich wel, soms klinkt het gewoon wat priegelig en heeft dit gewoon wat ondersteuning van een contrabas of trompet nodig. Opzichzelf zijn di gewoon losse flardjes, die in cobinatie erg sterk werken. Maar geen plaat van Monk klinkt zo 'blauw' als deze, eenzaamheid. En dat is toch ook wat ik in jazz zoek.

Dardan
Werd ik gisteren toch eventjes wat later op de avond met verstomming geslagen door Thelonious Monk - Solo Monk (1965) - waarom deze mooie regenachtige zomerdag dan niet met dit beginnen? Minder nummers, wat langere tracktijden, qua stijl daardoor lichtjes verschillend: wel even genietbaar door dezelfde prachtige melodieuze eenvoud. Ik dacht dat Bill Evans voor me de onverslaanbare kampioen was in de discipline "melancholisch standards spelen": maar in de één-op-één-ronde Everything Happens To Me gaat Monk toch met de eer ervandoor.

Hoe There's Danger in Your Eyes, Cherie - hier heb ik twee takes van die even briljant zijn - gebracht wordt getuigt van bijzondere klasse.

Dan is er natuurlijk nog het hartverwarmende Reflections: zelfs die paar seconden waarbij de opname wat wegvalt doen er geen afbreuk aan. Als er iemand ooit die gezelligheid van een glas rode wijn bij een haardvuur muzikaal heeft kunnen vertalen, dan misschien wel met dit nummer

avatar van EttaJamesBrown
Wat is dit toch heerlijk. Vandaar maar op cd gekocht.

Overigens hoor ik in Everything happens to me steeds een vlaagje Tom Waits. Waar speelt Tom het?