The Roots of Ry Cooder (2007)

Blues
Label: Complete Blues

1. Woody Guthrie - Do-Re-Mi (2:35)
  2. Leadbelly - Pig Meat Papa (3:16)
  3. Blind Blake - Police Dog Blues (2:53)
  4. Sleepy John Estes - Brownsville Blues (3:08)
  5. Blind Willie Johnson - Dark Was the Night (3:21)
  6. Leadbelly - On a Monday (1:50)
  7. Woody Guthrie - Vigilante Man (3:23)
  8. Skip James - Cherry Ball Blues (2:51)
  9. Fiddlin' John Carson - Taxes on the Farmer Feeds Them All (2:52)
  10. Leadbelly - The Bourgeois Blues (5:35)
  11. Washington Philips - You Can't Stop a Tattler (Part 1) (2:53)
  12. Washington Philips - You Can't Stop a Tattler (Part 2) (2:48)
  13. Blind Blake - Diddie Wah Diddie (2:58)
  14. Blind Alfred Reed - How Can a Poor Man Stand Such Times and Live? (3:12)
  15. Cannon's Jug Stompers - Viola Lee Blues (3:08)
  16. Robert Johnson - Cross Road Blues (2:40)
  17. Leadbelly - Irene (2:54)
  18. Blind Willie McTell - Statesboro Blues (2:30)
  19. Charley Patton - Poor Me (2:58)
  20. Mississippi John Hurt - Candy Man Blues (2:47)
  21. Bo Carter - Corrine, Corrina (3:19)
avatar van heartofsoul
Prachtige verzameling oeroude blues- en rootsnummers, die Ry Cooder opnam voor zijn albums (inclusief het album dat hij opnam als lid van de Rising Sons). Jammer dat de geluidskwaliteit zo slecht is. Het is toch mogelijk om oude opnames op te poetsen en het geruis weg te halen? Daar heb ik wel een paar euro's meer voor over. Zelfs ondanks dat bezwaar is dit een mooie verzameling, waar ik iedere keer geboeid naar móet luisteren. Moeilijk om favorieten aan te vinken, eigenlijk is alles van hoog niveau, maar mijn voorkeur gaat in ieder geval uit naar het atmosferische Dark Was The Night van Blind Willie Johnson, Diddie Wah Diddie van Blind Blake (van hem moet ik maar eens een album aanschaffen) en natuurlijk Statesboro Blues van de geweldige Blind Willie McTell. Dit album is, naar ik meen, alleen nog tweedehands verkrijgbaar, maar de diverse nummers zijn ongetwijfeld op allerlei andere albums ook nog verkrijgbaar. En tegenwoordig kun je natuurlijk ook downloaden, maar dit soort muziek wil ik graag op een normale manier in mijn bezit hebben!

avatar van spinout
Cooder heeft in de jaren 70 nog met Sleepy John Estes opgenomen. Zijn nummer Brownsville Blues heeft Cooder volgens mij niet opgenomen, maar ik kan me vergissen. Cooder heeft van elk nummer een vaak totaal andere versie gemaakt, alleen Viola Lee Blues klinkt zowat hetzelfde. Het Leadbelly nummer Irene, heet eigenlijk Goodnight Irene. Prachtig, zowel hier, als op de Cooder platen. Aangezien Cooder veel heeft gecovered, kun je veel van dit soort albums samenstellen.