Steve Camp - Justice (1988)

geen stemmen

Label: Sparrow

1. Justice (4:35)
  2. Playing Marbles with Diamonds (5:00)
  3. Don't Tell Them Jesus Loves Them (5:21)
  4. Living Dangerously in the Hands of God (5:11)
  5. Do You Feel Their Pain? (6:27)
  6. Hell Is Burning While the Church Sleeps (4:30)
  7. Great American Novel (4:57)
  8. Servants Without Scars (4:05)
  9. Love That Will Not Let Me Go (5:10)
  10. I Believe in You (4:24)
Fedde
Do You Feel ..

Gospelrockzanger Steve Camp maakte in 1988 dit album om aandacht te vragen voor Compassion International, een christelijke hulporganisatie. In mijn Amerikaanse periode aangeschaft omdat het hier gaat om een sympathieke praktische manier van inzetten voor de wereld, in dit geval vanuit het geloof.

Er zit een foldertje in het CD-doosje waarin Camp o.a. schrijft:
This is the 1980's, so how can we ignore people who are suffering from AIDS, homelessness, aging and poverty? I have to do what Jesus would do if he were in my shoes. He wouldn't turn away. Neither should I. Neither should you Dat is, wat je noemt, een klemmend beroep op de luisteraar.

Hieruit ontstond de beweging WWJD: What Would Jesus Do?: Als Jezus nú geleefd had, wat zou hij dan gedaan hebben? De retorische vraag wordt beantwoord met: Doe dan wat Jezus zou doen!
Praktisch gezien kun je daar nogal mee in de knoop raken. Het is nogal bot-simpel. De persoon Jezus van 2000 jaar geleden 'even' transplanteren naar onze tijd, is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wie zijn nu de slachtoffers en wie zijn de daders in de maatschappij? En wat doe je daar dan aan? Ben ik zelf ook niet altijd dubbel, in twee werelden levend? Gerechtigheid (Justice) is niet altijd een zwart-wit verhaal. Ik zou zeggen: ga niet te snel op Gods troon zitten.

In ieder geval roept Steve Camp op het gemakzuchtige ik-gerichte kerkleventje te verlaten en op avontuur te gaan, de wereld in. Hell Is Burning While the Church Sleeps Toe maar! Het hellevuurtje wordt onder de fundamenten van de kerk opgestookt. Ja toe maar, want als je met een beschuldigend vingertje gaat wijzen naar anderen, hoe zit het dan met jezelf? En dat is precies wat me hier tegenstaat. Wie denkt die beste Steve wel dat hij is dat hij zich boven anderen moreel verheft?

Afijn, best aardige mainstream american rock wat we hier horen. Nergens meer te koop denk ik. Er staat nog wel een nummer op youtube. Schrik niet van de Bijbelteksten. Het intro is trouwens goed geleend van Elton John.

Living Dangerously In The Hands Of God is muzikaal een schaamteloze kopie van het Bruce Hornsby-pianogeluid. Klinkt erg lekker, maar oei wat een namaak!