Ibrahim Maalouf - Diagnostic (2011)

Libanon
Wereld
Label: Mi'ster

1. Lily (Is 2) (2:07)
  2. Will Soon Be a Woman (5:30)
  3. Intro (1:19)
  4. Maeva in Wonderland (6:47)
  5. Your Soul (2:22)
  6. Everything or Nothing (7:04)
  7. Never Serious (4:24)
  8. They Don't Care About Us (4:26)
  9. Douce (5:45)

met Oxmo Puccino

10. All the Beautiful Things (11:01)
  11. Diagnostic (2:54)
  12. Beirut (10:42)
kkriz
Dit is zelfs voor niet-jazzliefhebbers (zoals ik) mooi! Of ben ik dan toch een jazzliefhebber

avatar van vigil
kkriz schreef:

Nee als je dit mooi vindt ben je niet per definitie gelijk een jazzliefhebber Daarvoor is dit te breed. World, soms een gierende gitaar en moderne beats komen voorbij.

Wel een muzieklief hebber want het is een fantastisch album. Het wonderschone (Lily) Will Soon Be a Woman en klassieker Beirut zijn via zijn live repertoire al bekend maar een onbekende parel als bv They Don't Care About Us (welke de drumbeat van het gelijknamige nummer van M. Jackson in zich heeft) mag ook wel wat meer aandacht krijgen. En dat zelfde is van toepassing voor het dreigende All the Beautiful Things.

avatar van Chet
Met recht een familiealbum dit.
Track 1 en 2: opgedragen aan dochter Lily, track 3 en 4: opgedragen aan zus Maéva, track 5 en 6: opgedragen aan vader Nassim, tracks 7 en 8: opgedragen aan zus Layla, tracks 9 en 10: opgedragen aan moeder Nada, track 11: opgedragen aan echtgenote Pauline en track 12 is opgedragen aan de gehele bevolking van Libanon.

De eerste twee nummers, Lily (is 2) en Will Soon Be A Woman zijn van een verpletterende schoonheid. De piano, voor zover ik kan nagaan, beroert Maalouf die zelf en de viool van Sarah Nemtanu, in combinatie met de trompet. Kippenvel!

Na het kalme intro gaat de muziek los in de typische Maalouf stijl op Maeva In Wonderland. Veel blazers en elkaar kopiëren. De ene groep blazers speelt een deuntje en de andere groep speelt dat na. Op vrijwel iedere Maalouf productie hoor je dit terug en het verveelt nooit. Prachtig nummer met wederom heerlijk pianospel.

Your Soul, net als de opening van het album, alleen de piano en bijna klassiek. Fraaie overgang naar Everything Or Nothing, waar plots een koor verschijnt. Muziek wordt hier eerst bijna dreigend, maar dan is daar ineens die hemelse trompet weer, in de begeleiding zware trommels. Halverwege het nummer denk je dat de muziek langzaam wegebt maar dan is daar wederom die trompet. Ik kan naast hemels even geen betere superlatieven bedenken......het nummer eindigt zoals het begon: de piano.

De overgang naar Never Serious is even slikken. Elektrische gitaren met, zoals Maalouf het noemt een modified trumpet (mooi), handgeklap. Een allegaartje, toepasselijk bij de titel van het nummer. Gevolgd door They Don't Care About Us (We'll Always Care about You): wederom het kopiëren van de melodie door de blazers en in de verte herken je even het gelijknamige nummer van Michael Jackson.

Op Douce horen we de Malinese rapper Oxmo Puccino (bijnaam de Jacques Brel van de hip-hop, ik verzin het niet). Ik spreek en versta nauwelijks Frans, dus ik heb Google aan het werk gezet voor een vertaling.
Kan er weinig over zeggen....... Moeder Nada, voor wie het nummer is geschreven, zal vast begrijpen waar het nummer over gaat.
All The Beautiful Things, ook opgedragen aan moederlief, kent fraai accordeon spel van Jasko Ramic, gecombineerd met typische Oosterse klanken. Er staat nergens wie de zanger is, dus ik vermoed dat Maalouf dit zelf is.
Het is met elf minuten de langste track van het album.

Titelnummer Diagnostic is met nog geen drie minuten een stukje korter. Wederom de verstilde pianoklanken in combinatie met de trompet die bijna spreekt.

Tja en dan de bonus Beirut........ Het hoogtepunt van het album voor mij en de reden om ooit naarstig op zoek te gaan naar de CD, die vrijwel niet te krijgen is. Op LP trouwens wel makkelijk te bestellen. Ik heb de CD in het VK besteld en deze heeft er, met een hoop inklaring gedoe, uiteindelijk 19 dagen over gedaan om in de brievenbus te belanden. Maar ik heb hem.....
Terug naar Beirut. Maalouf schrijft zelf: Is a melodie I composed in 1993 walking in the streets of the completely destroyed city for the very first time and also listening for the first time to the music of Led Zeppelin.
My Walkman backpack and camera with me. I asked a man to take a picture of me buying a "Kaake" on Martyr's Squire downtown Beirut.
I'll never forget that day. In July 2006 I decided to play "Beirut" again.
It's my way to refuse wars, scars and sufferings.