Kaipa - Inget Nytt Under Solen (1976)

Zweden
Label: Decca

1. Skenet Bedrar (21:44)
  2. Ömson Sken (3:22)
  3. Korståg (5:23)
  4. Stengrodornas Parad (0:59)
  5. Dagens Port (2:40)
  6. Inget Nytt Under Solen (6:17)
  7. Awakening-Bitterness * (6:15)
  8. How Might I Say Out Clearly * (4:07)
  9. The Gate of Day * (2:30)
  10. Blow Hard All Tradewinds * (6:27)
  11. Skenet Bedrar [Live] * (14:10)
  12. Från Det Ena Till Det Andra * (2:50)
avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Wat is Skenet Bedrar toch een waanzinnig nummer

Daar is de comeback-Kaipa (en die hele Flower Kings-familie) toch echt geen schim van.

avatar van vigil
Casartelli schreef:

Daar is de comeback-Kaipa toch echt geen schim van.

Wat ik wilde schrijven werd 4 en half jaar eerder blijkbaar al vereeuwigd

avatar van namsaap
Met het aankomende nieuwe Flower Kings-album in het vooruitzicht wordt er alweer weer veel TFK in huis gedraaid. Ik had me echter nog nooit verdiept in het werk van Roine voor The Flower King(s). Toevallig liep ik bij een recent platenwinkelbezoek tegen twee heruitgaven van Kaipa-albums.

Alleen het openingsnummer Skenet Bedrar is de aanschaf van dit album al waard. Wat een heerlijk nummer! Helaas wordt op kant B dat niveau lang niet altijd gehaald, al is het instrumentale Korståg een heerlijk nummer. Dit door Roine Stolt geschreven nummer doet erg denken aan Focus. Ook het afsluitende titelnummer is zeer de moeite waard.

Doordat in het Zweeds gezongen doet de muziek een beetje denken aan de Italiaanse prog-scene uit die tijd. Dat komt natuurlijk ook door de gedeelde invloeden. Roine Stolt is op dit album als gitarist nog niet herkenbaar. Zijn kenmerkende soleerstijl komt op dit album nog niet erg naar voren.

Score: 78/100