Dead Neanderthals - Polaris (2013)

Metal / Jazz

4. Yamatsuka Eye (0:51)
  5. Plissken (5:29)
  6. Yolk (5:39)
avatar van Don Cappuccino
Polaris is te horen op de Luisterpaal en de Bandcamp-pagina van Dead Neanderthals. Ik vind hem beter dan zijn voorganger. Het is weer heerlijke free-jazz met een drummer die denkt dat hij in een metalband is beland. De saxofoon is hier niet overstuurd en het is een tenorsaxofoon in plaats van een bariton. De muziek is nog steeds chaotisch, maar er is meer lijn in te vinden. Op sommige momenten speelt de saxofoon echt herkenbare melodielijnen. Ik vind hem erg goed, met een beoordeling wacht ik nog even.

avatar van Slowgaze
Laatst de eerste luisterbeurt gehad. Vind vooralsnog de vorige wat beter, die was ook wat zwaarder, maar dat hier de saxofoon wat meer als een saxofoon klinkt werkt overigens ook prima. De drummer is trouwens ook goed bezig; heb gewoon verschillende keren met m'n vuist in de lucht staan zwaaien en dat doet ik niet heel vaak.
't is een akoestisch album trouwens.

avatar van Sandokan-veld
Ik zat Plissken te luisteren omdat ik toevallig wat zat terug te zoeken in het maak kennis met... 2013 topic (afgeserveerd met 4,78 ook nog, tss). Goed nummer wel, maar als de rest van de plaat vergelijkbaar is vind ik de genretag 'metal' behoorlijk misplaatst. Is dat alleen maar omdat er meer tomtomroffels in voorkomen dan op de meeste klassieke jazzplaten?

Anyway, een volledige luisterbeurt staat in de planning.

avatar van Don Cappuccino
De drums zijn meer geïnspireerd op grindcore dan free-jazz, daarom staat de genretag metal erbij.

Sietse
Ik denk ook dat dit een transitie album is want ze komen uit de grindcore en gaan steeds meer richting jazz. En dat verleden is duidelijk terug te horen in de manier van drummen. Ik snap de tag dus heel erg goed.