Minimal Compact - One by One (1982)

Israƫl
Label: Crammed

1. Invocation (For Things to Come) (3:19)
  2. Cold Life (4:00)
  3. Take Me Away (2:40)
  4. It Takes a Lifetime (3:05)
  5. Disguise (4:45)
  6. Babylionan Tower (3:35)
  7. Orkha Bamidbar (The Wandering Song) (4:29)
  8. Head Section (2:19)
  9. Morpheus Secrets (4:48)
  10. Ships (2:01)
Vreemd dat bij deze klassieker nog niets vermeld is. Minimal Comapct een groep met een internationaal gezelschap , uit Israël en uit Nederland en nog andere landen. In 1981 streek dit gezelschap in Nederland en producer Dick Polac (Mecano) nam de productie op zich Van deze band heeft de groep wel wat weg. Het is een uniek geluid, wel passend in de 80 jarigen wave, post punk, maar het is ook experimenteel. De stem van Samy Birnbach is apart en zeer herkenbaar. Wat ook apart is: het gebruik van accordeon en klarinet , cello en xylofoon bij een aantal nummers (gast muzikant Marc Hollander en Dick Polak). Dat maakt het soms bijna world-fusion achtig. Een nummer als Orkha Bamidbar is daar een prachtig voorbeeld. Een werkelijk schitterend nummer dat op iedere world cd niet zou misstaan. Het nummer Diguise is echt zo'n somber jaren 80 nummer in de stijl van Joy Division. Head Section is ook zo'n nummer, dat zo op een obscuur album van Joy Division had kunnen staan.
Het album werd goed beoordeeld in de pers (Vinyl) en heeft altijd bij mij gestaan bij mijn favorieten , evenals Mecano en Flue. Ook van die eigenzinnige jaren 80 bands , gedeeltelijk uit Nederland.
Vele jaren heb ik nooit meer iets gezien of gehoord van deze band, maar de laatste paar jaar zag ik ineens andere albums op cd's. Toch blijft deze plaat voor mij de meest waardevolle, ook doordat ik dit in de jaren 80 al heb gekocht en er meer herinneringen aan heb.