Dadub - You Are Eternity (2013)

Duitsland

6. Death (5:59)
  7. Transfer (4:44)

met King Cannibal

8. Birth (6:18)
  9. Unbroken Continuity (7:36)
  10. Experience (5:14)

met Øe

11. Existence (6:06)
  12. Iridescent Fragment (8:00)
avatar van bennerd
Deze heb ik de afgelopen tijd afwisselend met Moor Mother beluisterd, waardoor er nu constant een fijne sfeer ten huize Bennerd hangt. Dadub werd me getipt door GrafGantz. Het betreft hier twee Italiaanse electronicamensen die al redelijk wat belang hebben, maar gezien ik maar weinig bekend ben met het wereldje was het een eerste kennismaking. Het is voor mij ook bijzonder moeilijk om te omschrijven, maar ik weet wel dit: het is, in de meest positieve zin van het woord, een heel onthutsende en vette ervaring. Als ik zelf ga beginnen rommelen met de gebrekkige referenties die ik heb, moest ik vaak denken aan de eerste van Burial of aan de Fabriclive van Pinch. Een mens werkt met wat hij heeft.

Volgens de experts maakt Dadub op You Are Eternity dub techno, geproduceerd door de twee heren die alle albums van het label Stroboscopic Artefacts masteren. ResidentAdvisor omschreef het hier als:
You Are Eternity is like a long and endless tunnel: for all its twists and turns, you're always in the same sensory deprivation chamber.

En daar gaan we niet aan twijfelen.

Naar mijn gevoel is dit dub techno voor de nerds van het genre. Iets waar je als casual liefhebber niet vanzelf bij geraakt. Ik snap er dan ook geen hol van en de eerste draaibeurten stemden me dan ook niet al te gelukkig. Tot het bekende kwartje viel. Ik was nog steeds niet gelukkig gestemd, maar dat is het doel. Het verplettert je niet, maar de muziek bekruipt je tot het ineens in je nek hangt, om dan je nekvel te pakken en je niet meer los te laten. De algemene sfeer lijkt neerslachtig, donker en zwaar, maar na een tijd voelt het vooral broeierig aan. Af en toe een sprankeltje hoop en warmte, maar toch steeds overweldigend en onthutsend. De eerste twee tracks tonen dat eigenlijk al aan. Truth is het nummer waarbij de Burial-referentie omhoogkwam bij mij, als opvolger van een sluimerende intro. De track met Edit Select helt dan weer meer over naar techno, terwijl Death en Transfer samenhangen om het donkerste en moeilijkste punt van de plaat te vormen. Daarna gaat de rest van de plaat weer een stuk subtieler en in mijn ogen nog intrigerender, met Arrival en Experience als favorieten.

Na al die luisterrondjes heb ik het gevoel dat ik dit nog lang niet uitgedokter of begrepen heb, maar ik geniet er wel intens van.