Van der Graaf - Vital (1978)

Label: EMI

1. Ship of Fools (6:45)
  2. Still Life (9:45)
  3. Last Frame (9:05)
  4. Mirror Images (5:51)
  5. Medley: A Plague of Lighthouse Keepers / The Sleepwalkers (13:43)
  6. Pioneers over C (17:08)
  7. Sci-Finance * (6:13)
  8. Door (5:30)
  9. Urban / Killer / Urban (8:19)
  10. Nadir's Big Chance * (3:58)
avatar van BenZet
Mmmh, vind dit toch wat tegenvallen. Jammer want op de albums klinken de nummers weergaloos....

Voor mij in 1 woord subliem,en waarschijnlijk de beste live elpee ooit gemaakt.de versie van pioneers over c is zo fantastisch gebracht,dat het mijn favoriete song van deze groep is.wat ook zo goed is aan dit album,dat er heel wat onverwachte nummers op staan en eveneens de verschillende instrumenten die het een bombastisch karakter geven.Deze groep is sedert 35 jaar mijn favoriete groep,en ze hebben zelden iets slecht gemaakt,maar dit toenmalig afscheid van de groep voor 27 lânge jaren was toch wel het ultieme slotakkoord.

vanson
De eerste plaatkant (de eerste drie nummers: Ship of Fools, Still Life en Last Frame) is wat mij betreft ongeëvenaard. Hier zit alles in wat Van Der Graaf (Generator) subliem maakt.
Nu ik Vital op repeat heb staan, twijfel ik toch weer of ik niet naar het concert in Paradiso moet gaan. Ik was afgehaakt na de tweede keer verplaatsen. Maar voelt nu als een laatste kans deze grootheden nog een keer te zien.

Over het algemeen ben ik niet zo'n liefhebber van live platen. In de studio werken artiesten vaak heel intensief aan de kleinste details en ook wordt er veel aandacht besteed aan de mix. En bij live platen vallen die kleine details bijna altijd weg en blijft er een basis versie van het oorspronkelijke nummer over. Toch zijn er ook uitzonderingen. Soms is de chemie met het publiek zo groot dat een band een hele speciale sfeer in zijn muziek weet te krijgen, die in de studio weer onmogelijk is te creëren. En soms heeft een band een heel nieuw arrangement van het nummer gemaakt. En dat kan ook heel interessant zijn. Deze plaat is meer een gewone recht toe recht aan live plaat. Al weten ze hier dan weer een interessante rauwe versie van hun muziek neer te zetten. En die heeft ook wel wat. Maar mijn voorkeur gaat ook bij deze plaat toch uit naar de gedetailleerde studioversies van de nummers.

Vital is een prima live album waarop een energieke ongepolijste Van der Graaf (Generator) te horen is.
Het is alleen jammer dat het geluid van de sax erop niet optimaal is vanwege een probleem met de tape machine. Een en ander wordt beschreven in de begeleidende tekst van de 2005 remaster. De sax van Jackson klinkt inderdaad wat raar en zwakjes op dit album.
Maar goed, het is wat het is en verder is de geluidskwaliteit wel acceptabel.
Voor wie meer wil: Een heel mooie aanvulling is Live at Maison de la Mutualité. Opgenomen in Parijs op 6 december 1976. Het is een onderdeel van The Charisma Years 1970-1978 boxset.
Live at Maison de la Mutualité kan ook worden beluisterd via diverse streaming platforms. Het geluid is OK voor een live opname uit die tijd. Het biedt een beduidend langere speelduur dan Vital en hier speelt het probleem met het saxofoon geluid van Jackson gelukkig niet.
Het album heeft een sterke setlist.
Hugh Banton speelt er ook op mee. Het bevat geen nummers van het meer recente The quiet zone/The pleasure dome.