Johnny Cash - Hymns by Johnny Cash (1959)

Country
Label: Columbia

1. It Was Jesus (2:09)
  2. I Saw a Man (2:36)
  3. Are All the Children In (1:58)
  4. The Old Account (2:29)
  5. Lead Me Gently Home (2:04)
  6. Swing Low, Sweet Chariot (1:57)
  7. Snow in His Hair (2:25)
  8. Lead Me Father (2:32)
  9. I Call Him (1:51)
  10. These Things Shall Pass (2:20)
  11. He'll Be a Friend (2:00)
  12. God Will (2:25)
  13. It Was Jesus [Mono EP Version] * (2:04)
EVANSHEWSON
Ik kocht deze eens, omdat ik hem voor géén geld in de afprijsbakken vond, en omdat ik dacht "met Cash kan het nooit misgaan, toch..."

Inderdaad, ik heb deze plaat gedraaid en gedraaid, en ik vond de plaat meteen goed, nu vind ik ze supergoed, iedere song is raak, wàt een teksten, vaak nogal godsdienstig geïnspireerd - terwijl ik dat absoluut zelf niet ben, maar het stoort geenszins - echt, als je deze vind, neem hem mee, zeg dat EvansHewson het gezegd heeft!

****1/2

avatar van NewYorkCityLight
Ik vond deze samen met Songs of Our Soil voor, inderdaad, geen geld. Beiden hebben bij mij echter nog een aantal bonustracks (op dit album zijn dat : That's Enough, The Little Drummer Boy, I Was There When It Happened).
Deze is toch net wat beter dan die andere. Net als ''EvansHewson'' ben ik niet gelovig maar het stoort niet, de stem van Johnny Cash en de teksten doen hun werk.

avatar van bennerd
Wat een prachtige track is God Will toch. Voor de rest is dit niets meer dan een genietbare Cash-plaat, maar het doet het wel goed in de late uurtjes. Lekker rustgevend.

avatar van spinout
Pas nadat Cash bij Sun weg was, kon hij religieuze nummers opnemen, met deze plaat als resultaat. Het heeft toch het typische Sun-geluid van Cash.

avatar van AOVV
Op dit album - vol liedjes die Cash bij Sun niet mocht opnemen - laat Johnny Cash zijn liefde voor gospel duidelijk horen. Je hoort het aan de arrangementen, maar vooral aan de stem van Cash dat hij deze liedjes met veel plezier ten gehore brengt. De samenzang met achtergrondzangers The Jordanaires (vooral bekend van hun backings voor Elvis Presley) werkt erg goed, en behoedt de plaat voor eentonigheid.

Voor het overige zijn dit gewoon twaalf prima liedjes, met natuurlijk de bekende traditional 'Swing Low, Sweet Chariot', en de indrukwekkende afsluiter 'God Will'.

3,5 sterren

avatar van AbleMable
Het tweede album wat Johnny Cash op het Columbia label uitbracht en was op het vorige album Onze Lieve Heer al in enkele songs aanwezig, op dit album is Hij op het hele album aanwezig en is het eerste Gospelalbum van Johnny Cash een feit. Opname's vonden gelijktijdig plaats met de opnames van zijn eerste album voor Columbia. En ook op dit album zijn The Jordanaires volop aanwezig en contrastreren mooi met de diepe warme stem van Johnny Cash.
En hoewel ik zelf helemaal niet in de Here ben, kan ik toch behoorlijk genieten van dit album. Het heeft toch dat typische geluid van Johnny Cash uit zijn beginperiode , wat duidelijk nog in het verlengde ligt van zijn eerdere Sun opname's. En Cash is ook op dit album vocaal weer prima in vorm en ook weer prachtig opgenomen door Don Law. En ik denk eerlijk gezegd ook dat Cash ook volop geniet van de artistieke vrijheid die hij kreeg bij Columbia, dat lag bij Sun toch wat moeilijker met de alles bepalende Sam Phillips aan het roer. Maar goed Phillips verdient ook veel lof door artiesten als Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis , Charlie Rich, Roy Orbinson en Carl Perkins de kans te geven om hun muziek aan de man te brengen. En in het geval van Cash was Phillips ook zo slim om alle rechten van de Sun opname's van Cash in eigen beheer te houden en zo kon hij met Sun nog enkele jaren behoorlijk meeliften op het succes wat Cash op het Columbia label behaalde en werden eind jaren 50- begin jaren 60 dus albums van Cash op zowel Columbia als Sun uitgebracht.
Maar goed, al met al, is dit eerste gospelalbum van Johnny Cash een prima en zeer genietbaar album. Of het zijn beste gospelalbum zal ik verderop in de reis door deze prachtige Complete Columbia Box achter gaan komen.