Nina Simone - High Priestess of Soul (1967)

Soul / Jazz
Label: Philips

1. Don't You Pay Them No Mind (3:06)
  2. I'm Gonna Leave You (2:19)
  3. Brown Eyed Handsome Man (2:06)
  4. Keeper of the Flame (3:23)
  5. The Gal from Joe's (2:47)
  6. Take Me to the Water (2:50)
  7. I'm Going Back Home (2:52)
  8. I Hold No Grudge (2:22)
  9. Come Ye (3:39)
  10. He Ain't Comin' Home No More (3:13)
  11. Work Song (3:09)
  12. I Love My Baby (4:07)
avatar van Kronos
Weer zo'n schitterend album van Nina Simone.

Wie het nog niet kent moet het maar eens snel gaan beluisteren.

avatar van AOVV
Coole, swingende plaat van Nina Simone. Met haar stem kon je een massa in vervoering krijgen, natuurlijk. Vooral korte nummers, maar wel goed dus. Niet haar beste album, maar zeer, zeer verdienstelijk.

Heel knap als je stil kunt blijven zitten op I'm Going Back Home.

'En geef me vuur (geef me vuur)
En geef me vuur (geef me vuur)
Nee geen lucifer natuurlijk maar passie elk uur'

Zoiets

Geweldige plaat van deze grande dame.

Alleen al in mijn geboortejaar 1966 maakte Nina Simone 5 (!) platen. Hoogtepunten waren Wild Is The Wind, Sings the Blues & dit fraaie High Priestess Of Soul. Overigens bracht ze het jaar ervoor Pastel Blues uit. Ze was kortom op het hoogtepunt van haar kunnen rond die tijd.
Het knappe en leuke is dat er stijlverschillen zijn te horen tussen de albums. Op dit album horen we een knappe en interessante mix van Jazz, Soul en Gospel. Er staan veel mooie songs op en als ze gezongen worden door die oh zo mooie en bijzondere stem van Nina Simone dan levert dat alweer een hele fraaie plaat op.
Hoogtepunten zijn openingsnummer Don't You Pay Them No Mind, traditional Take Me To The Water, gospelsong I'm Going Back Home, het hele mooie Come Ye, het bigband nummer Work Song en I Love My Baby, vol met gospelinvloeden. High Priestess of Soul is een echt mooie titel die bij deze muziek past en ook de coverart is buitengewoon fraai. Net als de plaat dus.

avatar van Reijersen
Album dat meer richting de soul gaat, maar nog steeds de duidelijke mix van soul, jazz, pop, blues en gospel. Met natuurlijk prijsnummer Come Ye.

Don’t You Pay Them No Mind – rustige, timide opener. De beleving zit vooral in de vocalen
I’m Gonna Leave You – de swing is hier duidelijk aanwezig. De energie zit er lekker in.
Brown Eyed Handsome Man – licht swingend nummer met een vrolijke toon, redelijk ontspannen nummer
Keeper of the Flame – stemmiger en rustiger, bijna klassieke muziek
The Gal From Joe’s – de blazers en de swing worden er weer bij gehaald
Take Me to the Water – hello gospel, warme song
I’m Going Back Home – de gospel loopt meteen over in een swingende gospelvibe. Wat een fijne energie zeg!
I Hold No Grudge – een ballad die Nina op het lijf geschreven is. Een erg mooi nummer
Come Ye – geweldig nummer in veel dingen. De sfeer, het muzikale gedeelte, de lekkere laizy zang van Nina. Prachtig.
He Ain’t Comin’ Home No More – sfeervol en goed gezongen
Work Song – een veel gezongen nummer, die in deze versie erg boeit
I Love My Baby – uw aandacht voor de vocalen van Simone, die zichzelf goed ondersteund op piano

(bron: Opus de Soul)

avatar van AOVV
Staat nog steeds als een huis, deze plaat. Swingt lekker, heel soulvol ook (de albumtitel hint daar uiteraard wel naar). Qua songs geen echte uitschieters wat mij betreft; gewoon 12 goeie nummers, gebracht door een Nina Simone die er duidelijk zin in had.

4 sterren