Stingray - Stingray (1979)

Zuid-Afrika
Label: Nitty Gritty

1. Where Do We Go from Here? (3:42)
  2. Better the Devil You Know (5:16)
  3. Lovesaver (4:23)
  4. Whole Lotta Fire (2:58)
  5. Lucy (4:37)
  6. Breakdown (3:36)
  7. The Man in My Shoes (4:20)
  8. How Much? (3:30)
  9. Hard Headed Loner (2:57)
  10. Gonna Keep My Head Together (5:22)
avatar van vielip
Heb deze sinds lange tijd weer eens op staan. Ik zag dat ik nog niet eens bij dit album had gereageerd. Maar eens even doen dan. Deze Zuid Afrikaanse (!) band maakt heerlijke muziek in het straatje van Boston, Styx, ELO en meer van dat soort typische jaren 70 bands. Inclusief die kenmerkende harmony vocals. En dat doen ze verrekte fijn! Sterke songs en er wordt vakkundig gemusiceerd. Ooit door een kameraad aanbevolen en daar ben ik 'm nog steeds dankbaar voor. Ik gok maar zo dat RonaldjK dit ook wel kan waarderen. Ik heb overigens nog een album van ze in de kast; Operation Stingray. Maar die staat (nog) niet op de site. Is zeker net zo goed als dit debuut.

avatar van RonaldjK
Nee, van Stingray had ik nog nooit van gehoord, dus dank aan vielip voor de tip! Ik moet zeggen dat het enkele draaibeurten duurde voordat ik echt aansloeg (maar zat dan ook even in hele andere muzikale contreien), inmiddels kom ik op een dikke acht uit als schoolcijfer.
Fijn dat dit op streaming staat en als ik dit Stingray fysiek tegenkom, schaf ik 'm aan. Ook vanwege de fraaie hoes, waarin logischerwijs een pijlstaartrog de hoofdrol heeft, zij het daar als straaljager.

Opgericht in 1978 in mijnwerkersstad Johannesburg in Zuid-Afrika, verscheen hun debuut al het jaar erop. In Afrika bij Nitty Gritty en elders in de wereld (V.S, Canada, Frankrijk, Duitsland en meer) bij Carrere. De muziek klinkt alsof Boston en vooral Styx een kind kregen en dat betekent heel melodieuze hardrock, of is het adult oriented rock? Beschaafd scheurende gitaren (minder hoge muren dan bij Boston), toetsen, koortjes en de sterke stem van frontman Dennis East. Plus ijzersterke composities.
Een favoriet uitkiezen is lastig. Erg lastig. Ik heb er namelijk tien... Zoals single Better the Devil You Know , dat met elke draaibeurt beter werd. Toch ga ik voor Love Saver en How Much? omdat ze qua zanglijn en stem nabij Boston komen, maar morgen kunnen er zomaar weer andere nummers zijn die favoriet zijn.

Heb vanavond hun tweede album Operation Stingray ingediend bij MuMe, hopelijk komt dat er vlot door; een hoesfoto vinden die aan de minimum pixeleisen voldoet was lastig. Maar geen haast, deze is heerlijk.
En heb beide albums bijgeschreven op mijn lijstje van albums die ik wil aanschaffen als ik ze tegenkom. Alleen al omdat dit debuut een pareltje is, dat mogelijk verder groeit in mijn waardering.

avatar van vielip
Mooi Ronald! Zoals ik al zei wist ik bijna wel zeker dat dit je zou smaken. Henk heeft 'm volgens mij in de winkel liggen trouwens

avatar van RonaldjK
Ik verhoog naar een 4,5 en door een verhuizing in de familie zal ik vaker langs Wezep rijden dan voorheen. Maar weer eens aanwaaien daar, misschien op RSD?

Overigens staat opvolger Operation Stingray nu ook op MuMe!

RonaldjK schreef:

Overigens staat opvolger Operation Stingray nu ook op MuMe!

Goed bezig!

avatar van nlkink
Volgens mij staat de opvolger nu op de verkeerde plek RonaldjK. Staat nu op MM als onderdeel van de discografie van El Bruto - MusicMeter.nl.

avatar van RonaldjK
Ja, dat zag ik ook: die El Bruto heeft als alias Stingray. Zou er dan een II achter de groepsnaam moeten van "mijn" Stingray?

avatar van nlkink
Ik weet het niet. Misschien dat iemand van de crew je verder kan helpen.

Edit: ik zie dat het al is gecorrigeerd

avatar van RonaldjK
Ja klopt, aanvraag ingediend en inmiddels is de groep op MuMe nu vermeld als Stingray (I).

avatar van RonaldjK
Met dank aan vielip draait hij hier nu op vinyl. Heerlijk zomeravondplaatje en ik vond 'm afgelopen maart al zo goed.

Vreemd toch hoe muziek vaak beter binnenkomt als je die later opnieuw draait. De neuronen in het brein geven een "oja!-herkenning" af. Als je de muziek bij kennismaking goed vond, beleef je die als weer iets beter, zoals bij mij vanavond, vier maanden na die eerste keer.
Nadeel is dat oude fans van een artiest vaak snel afhaken bij nieuw werk, terwijl ze het beter een poosje frequent kunnen draaien, dan voor enige tijd wegleggen en vervolgens weer eens teruggrijpen daarnaar. Wedden dat de muziek op prettige herkenning van je onderbewustzijn kan rekenen?

Met mijn oren van nu: dit Stingray kan zich meten met het beste werk van Styx, zonder in de valkuil van zeikballades te vallen. Stevig en afwisselend, heerlijk gedateerd met dat warme jaren '70 hardrockgeluid.