Timo Tolkki's Avalon - The Land of New Hope (2013)

Finland
Label: Frontiers

1. Avalanche Anthem (4:52)

met Rob Rock, Russell Allen en Elize Ryd

2. A World Without Us (5:42)

met Elize Ryd, Rob Rock en Russell Allen

3. Enshrined in My Memory (4:07)

met Elize Ryd

4. In the Name of the Rose (4:28)

met Elize Ryd, Russell Allen en Rob Rock

5. We Will Find a Way (4:24)

met Tony Kakko en Rob Rock

6. Shine (3:36)

met Sharon den Adel en Elize Ryd

7. The Magic of the Night (4:43)

met Rob Rock

8. To the Edge of the Earth (5:02)

met Rob Rock

9. I'll Sing You Home (5:02)

met Elize Ryd

10. The Land of New Hope (8:53)

met Michael Kiske

avatar van Metalhead99
Op Enshrined in My Memory zal Elize Ryd van Amaranthe ook als vocaliste te horen zijn. Verder zullen Michael Kiske, Russell Allen, Tony Kakko, Rob Rock en "onze" Sharon den Adel te horen zijn.
Interessant dat Timo Tolkki nu ook met een metal opera project komt. Ik ben benieuwd of hij zich kan afscheiden van bijvoorbeeld Avantasia. De gastartiesten komen in ieder geval voor een vrij groot gedeelte overeen met de keuzes die Tobias Sammet ook maakte.

avatar van BlauweVla
De noemer " Avalon" blijkt min of meer een ode aan het prachtige Uli Jon Roth's "Sky of Avalon" project, maar muzikaal zal het best anders zijn, meer richting het bombastische Stratovarius werk denk ik en verder zullen de klassieke invloeden wat verwantschap vertonen. Ik ben in ieder geval blij dat Timo Tolkki muziek blijft uitbrengen.

avatar van jasper1991
Avantasia is ook al een portmanteau van de woorden Avalon en Fantasia... de artiestnaam had wel wat origineler gekund mijns inziens. Ik zal me echter waarschijnlijk niet kunnen inhouden dit uit te checken gezien de hierboven genoemde gastartiesten.

Is Symfonia je trouwens ontgaan, BlauweVla?

avatar van BlauweVla
Nee hoor. Maar er zijn steeds momenten dat het lijkt dat Timo niets meer gaat uitbrengen en dan plots komt er iets. Beetje wispelturig lijkt ie of misschien is het een relaxte houding van we zien wel. Maar nu met z'n nieuwe studio, die lijkt op een science fiction decor, mogen we veel verwachten. Overigens is de naam totaal onorigineel inderdaad.

avatar van jasper1991
Het is een leuk album geworden. Het borduurt net als Symfonia zeer voort op de latere jaren van Tolkki met Stratovarius.

De productie is erg fijn en er is goede zang aanwezig van Russell Allen en de verrassing voor mij: Elize Ryd. Rob Rock vind ik niet slecht, maar toch net een niveau onder Allen. Derhalve jammer dat hij zo veel aanwezig is. Tolkki had Tony Kakko net zo goed weg kunnen laten als het alleen bij dat refrein van We Will Find a Way blijft. Ook Den Adel is me nauwelijks opgevallen.
Het is ook jammer dat de plaat wel erg uitblinkt in voorspelbare refreinen - daar zou Tolkki eens voor op cursus moeten - en simpel opgebouwde nummers.
Verder zit het album goed qua afwisseling in het karakter van de nummers. Zowel degelijke ballads als I'll Sing You Home en In the Name of the Rose zijn aanwezig, als doublebass-stampers in de vorm van To the Edge of the Earth. Mijn favoriet is echter de sfeervolle openingstrack.

avatar van Metalwou
The Land of New Hope is voor mij het beste album van de trilogie van Timo’s rock opera.
De songs op dit album vallen vaak te vergelijken met het vroege werk van Avantasia. Persoonlijk vind ik dat niet echt een probleem, zolang er maar met overtuiging gemusiceerd wordt. En dat is hier zeker het geval!
De zang van Elyze Ryd, Rob Rock, Russell Allen, Michael Kiske,....elke vocale bijdrage is van een hoog niveau. Dit in combinatie met de sterke melodieën maakt van The Land of New Hope een heel goede plaat!