Kevin Coyne - Sanity Stomp (1980)

Label: Virgin

1. Fat Man (2:34)
  2. The Monkey Man (3:08)
  3. How Strange (2:35)
  4. Somewhere in My Mind (3:27)
  5. When (See You Again)? (2:30)
  6. Talking on the World (3:15)
  7. No Romance (4:03)
  8. Too Dark (One for the Hero) (2:48)
  9. Admit You're Wrong (4:00)
  10. Formula Eyes (2:10)
  11. New Motorway (2:58)
  12. A Loving Hand (3:07)
  13. Fear of Breathing (3:34)
  14. In Silence (4:36)
  15. Take on the Bowers (3:16)
  16. Wonderful Wilderness (7:49)
  17. My Wife Says (4:00)
  18. The World Speaks (2:29)
  19. You Can't Kill Us (2:00)
avatar van thesceneisnow
De laatste kant van deze dubbel lp gaat door merg en been.
Met bijdrages van Robert Wyatt, uit duizenden herkenbaar door de keyboards.

avatar van AdrieMeijer
Van alle KC platen draai ik deze het meest. Een heel bijzondere dubbelelpee: kant 1 en 2 staan vol zeer toegankelijke rocksongs (toegankelijk voor Coyne-begrippen wel te verstaan), kant 3 en vooral 4 tonen de experimentele kant van Kevin. Hij zat tijdens het maken van deze plaat in een zeer diep dal, maar aan Sanity Stomp is het niet te horen. Humor en agressie wisselen elkaar constant af. Hoogtepunten voor mij: Fear of Breathing (Shut up Mum, shut up Dad, SHUT UP!!!) en You con't kill us, de best denkbare afsluiter van een indrukwekkend statement.

You can say I'm neurotic,
say I'm psychotic,
say that I stink,
say that I'll think
but you can't kill me

Lazarus Stone
Wonderful Wilderness, fantastisch nummer.
LPs weggedaan want het kwam vanzelf op CD, nou forget it.

avatar van AdrieMeijer
Ik heb hem wel op cd. Wel raar om zo'n dubbelelpee met twee totaal verschillende platen op één cd te hebben, maar ja.

Lazarus Stone
ok, ik ga maar eens langs bij de erkende platenwinkel..dit gaatje in de collectie moet gevuld.
Juist de vreemde combinatie tussen Coyne en experimenteel doet het 'em, en Wyatt natuurlijk.

avatar van Tupelo
Een dubbelelpee waarbij de twee platen met andere bands zijn opgenomen en ook een heel andere sfeer uitralen. Eigenaardig dat dit tegelijk als 1 release is uitgebracht. Later doet Kevin met Politicz nog een keer zoiets, maar dan met kant A en B - dat pakt nog minder goed uit.

Zoals Adrie al aangeeft: de eerste LP bestaat uit tamelijk rechttoe-rechtaan rocknummers. Mij doet het niet zoveel - lijkt wat op het werk met Siren, Zou 3 sterren krijgen indien als enkele LP uitgebracht.

De tweede plaat is veel mooier - experimenteler en intenser. Zoals bijvoorbeeld Take on the Bowers, begeleid door alleen bekkens, en natuurlijk het reeds genoemde en geroemde Wonderful Wilderness - een apart sferisch nummer, dat eigenlijk een langzaam nummer is maar door een opzwepend sneller gitaargeluid begeleid wordt. Eervolle vermelding ook voor het aardige The World Speaks, waar ook [spoiler warning) de vrede ook voor courgettes gewenst wordt (wat mij betreft niet nodig overigens). Ruime 4 sterren als losse LP.

avatar van thesceneisnow
"john peace"
"yoko peace"
zingt Kevin op het geweldige 'the world speaks'.

17 dagen na de release van deze lp zou Lennon vermoord worden.