Bobby Womack - Poetry in Motion (2000)

1 stem

Soul
Label: Recall

1. Fly Me to the Moon (2:09)
  2. It's All Over Now (2:51)
  3. California Dreamin' (3:22)
  4. I'm a Midnight Mover (2:03)
  5. Baby! You Oughta Think It Over (2:36)
  6. How I Miss You Baby (3:17)
  7. Tried and Convicted (2:48)
  8. More Than I Can Stand (2:50)
  9. That's the Way I Feel About 'Cha (5:08)
  10. Woman's Gotta Have It (3:25)
  11. If You Don't Want My Love (Give It Back) (2:51)
  12. Harry Hippie (3:47)
  13. Sweet Caroline (3:08)
  14. What Is This (2:33)
  15. I'm Gonna Forget About You (2:27)
  16. Across 110th Street (3:51)
  17. Hang on in There (2:26)
  18. Nobody Wants You When You Are Down and Out (2:56)
  19. I'm Through Trying to Prove My Love to You (3:48)
  20. Lookin' for a Love (2:34)
  21. You're Welcome, Stop on By (3:43)
  22. Check It Out (3:50)
  23. So Many Sides of You (3:44)
  24. Secrets (3:52)
  25. Just My Imagination (5:07)
  26. If You Think You're Lonely (5:30)
  27. Where Do We Go from Here (6:39)
  28. Love Has Finally Come at Last (5:32)
  29. Through the Eyes of a Child (5:12)
  30. Surprise Surprise (3:39)
  31. Who's Foolin' Who (4:03)
  32. I Wish I Had Someone to Go Home To (3:41)
  33. Someday We'll All Be Free (6:16)
  34. I'm So Proud (5:00)
  35. I Feel a Groove Comin' On (8:38)
  36. American Dream (4:41)
avatar van iggy
Erg mooie verzamelaar van Womack. Nu moet ik er wel bij zeggen dat er behoorlijk lange periodes over worden geslagen. Geen enkel nummer uit de periode 1976 (Safty Zone) t.e.m. 1979 (Roads of Life). En ook niks meer vanaf 1985 (So Many Rivers) t.e.m. 1999 (Traditions). Alleen van Someday We'll All Be Free uit 1985 zijn nog twee nummers terecht gekomen op deze verzamelaar. Een erg goed overzicht krijg je dus vrees ik niet. Maar goed, genoeg geneuzel over wat er niet op staat.

En er staat heel wat prachtige, rauwe soul op deze verzamelaar. Vooral cd 1 is wat mij betreft ERG ERG goed. Want daar staat zijn eind Jaren 60 en Jaren 70 spul op. En dat zijn hoe dan ook de heydays van de soul, althans voor mij dan. Behalve dat het muzikaal tip top in orde is, is het natuurlijk Bobby zelf die met zijn rauwe en krachtige stem heerlijk staat te kwaken. Maar even goed met gemak de gevoeligere nummers/stukken meer dan uitstekend weet in te vullen. Een stem waar je dus U tegen zegt. Luister maar eens naar California Dreamin' ,waarbij beide facetten naar boven komen. De orginele Mammie en Pappie versie (wat een naam trouwens) wordt trouwens geheel verpulverd door Womack zijn versie, op elk gebied. Of op Midnight Mover, waar hij heerlijk (gecontroleerd) staat te schreeuwen/kwaken zoals alleen de echte soul mannen dat kunnen.
Cd 1 staat dan ook vol met ijzersterke nummers. Persoonlijk vind ik Across 110th street daar nog eens bovenuit steken. Dat is wat mij betreft DE (Soul) KLASSIEKERS onder de (Soul) KLASSIEKERS. Een tekst die door merg en been gaat.
Het enige nummer dat ik minder vind is Lookin' For a Love. Dat wordt dan weer vele malen beter gecoverd door de J. Geils Band.

Bij cd 2 zijn het de Jaren 80 die aan bod komen. Alleen Ceck It Out komt nog uit 1975. En gelukkig weet Bobby in die Jaren nog uitstekend werk uit te brengen. Welliswaar een tikkeltje minder dan zijn Jaren 60/70 spul. Ook zijn stem is er iets op achteruit gegaan. Dat zit hem vooral in de kracht van zijn stem. Maar ach er zijn heel wat soul legendes die in de Jaren 80 zware bagger gemaakt hebben. Womack weet zelfs deze Jaren goed uit de hoek te komen. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar zijn eerdere Jaren.

Met dank aan Angelo, want anders had deze plaat er helemaal niet opgestaan!!