Johnny Cash - John R. Cash (1975)

Country
Label: Columbia

1. My Old Kentucky Home (Turpentine and Dandelion Wine) (2:49)
  2. Hard Times Comin' (2:40)
  3. The Lady Came from Baltimore (2:43)
  4. Lonesome to the Bone (2:34)
  5. The Night They Drove Old Dixie Down (3:25)
  6. Clean Your Own Tables (3:36)
  7. Jesus Was Our Saviour (Cotton Was Our King) (2:46)
  8. Reason to Believe (2:08)
  9. Cocaine Carolina (2:38)

met David Allan Coe

10. Smokey Factory Blues (3:18)
avatar van spinout
Cash vond deze plaat niet geslaagd. Hij zong ook over al eerder opgenomen tracks. Zelf vind ik dit album aardig geslaagd. Er staat slechts één eigen nummer van Cash op. De twee singles waren Lady came from Baltimore, die no 14 haalde en My own Kentucky home, dat no 42 haalde. De productie van Gary Klein is niet bijzonder, maar er spelen wel enkele bekende namen mee, zoals Reggie Young en Henry Strzelecki.

avatar van spinout
Ook James Burton en Ronnie Tutt doen op dit album mee en op het laatste nummer is Ry Cooder te horen op elektrische slide gitaar.

avatar van nlkink
My Old Kentucky Home is een vroege compositie van Randy Newman en ken ik in de uitvoering van The Beau Brummels op hun Triangle album uit 1967.
The Lady Came From Baltimore is een mooi liedje maar het had qua productie iets minder gemogen. Misschien is dat ook wel het probleem; het had iets bescheidener gekund qua instrumentatie, orkestratie en achtergrondzang. Het had wat avontuurlijker gekund. Maar goed, Johnny Cash met materiaal van o.a. Randy Newman, Robbie Robertson en Tim Hardin; echt slecht word het nooit.

Naschrift en reactie op hieronder: De versie van The Beau Brummels klokt op 02:05. En dat vond ik al kort.

avatar van spinout
My Old Kentucky Home ken ik dan weer van Ry Cooder's debuut album uit 1970. In 1 minuut 48 was hij ermee klaar.

avatar van heartofsoul
spinout schreef:
My Old Kentucky Home ken ik dan weer van Ry Cooder's debuut album uit 1970.
Inderdaad een briljante cover - maar vergeet a.u.b. het origineel niet van Randy Newman, onder meer vanwege het sardonische in zijn stem. Staat op Newman's tweede album, 12 Songs uit 1970, en dat is mijns inziens een van zijn beste albums.

avatar van AbleMable
Over dit album was Cash later zelf niet te spreken. Hij werd gedwongen door zijn platenmaatschappij om een heel ander werkproces te volgen en een commercieel album te maken. De instrumentale tracks werden ergens anders en eerst opgenomen in voornamelijk L.A. met een keur aan studiomuzikanten waaronder Elvis backing band en zelfs Ry Cooder speelt ook mee.
En in Cocaine Carolina geschreven door David Allan Coe mag Coe ook een moppie meezingen en wat zal ie trots zijn dat hij op een album van Cash heeft mogen meedoen. Twee Tim Hardin covers verder, The Lady Came From Baltimore en Reason To Believe. En The Band klassieker The Night They Drove Old Dixie Down.
En ook een song van Randy Newman, My Old Kentucky Home.
Maar itt Johnny Cash vind ik het album wel geslaagd en het is weer eens wat anders. Al met al gewoon een goed en fijn Johnny Cash album.

avatar van AOVV
Ja, gewoon een goeie plaat hoor. De ontevredenheid van Cash zal wel voornamelijk ingegeven zijn doordat hij van zijn vaste routine moest afwijken voor de platenbazen, terwijl hij in het verleden toch regelmatig carte blanche kreeg van de platenmaatschappij. Nu was hij wel bepaald productief in de jaren '70; 3 platen per jaar was geen uitzondering voor The Man in Black.

Op dit album horen we vooral covers (slechts één nummer van Cash zelf, en dat stond dan nog eerder op het album Ragged Old Flag!), maar daar zitten wel enkele pareltjes tussen. Interessant om horen is de adaptatie van The Night They Drove Old Dixie Down, mijn favoriete song van The Band. Aan het origineel valt niet te tornen, maar Cash doet een meer dan aardige poging. Verder horen we ook nog mooie covers van 2 Tim Hardin-nummers, en trapt het album af met de Randy Newman-song My Old Kentucky Home (Turpentine and Dandelion Wine) (lekkere tekst ook alweer van Newman!).

3,5 sterren

avatar van Bartjeking
Prima plaat inderdaad; een van zijn betere uit de 70's (en dat zijn er nogal wat geweest). Als je deze lp vastpakt, kijkt hij dwars door je heen met die blik. Ben het dus ook niet eens met de mening van de meester zelve.