Bachman-Turner Overdrive - Best of B.T.O. (So Far) (1975)

Alternatieve titel: Best of B.T.O. (Remastered Hits)

Canada
Label: Mercury

1. Roll on Down the Highway (3:57)
  2. Hey You (3:32)
  3. Lookin' Out for #1 (5:21)
  4. Gimme Your Money Please (4:42)
  5. Let It Ride (4:26)
  6. Take It Like a Man (3:41)
  7. You Ain't Seen Nothing Yet (3:55)
  8. Bule Collar (6:11)
  9. Takin' Care of Business (4:51)
  10. Four Wheel Drive * (4:22)
  11. Free Wheelin' * (3:47)
  12. Down to the Line * (4:01)
  13. I'm in Love * (3:52)
  14. Shotgun Rider * (5:21)
  15. Jamaica * (4:08)
  16. Down the Road * (4:05)
  17. Heartaches * (3:53)
  18. Down, Down * (4:22)
avatar van gaucho
Ik pikte deze gistermiddag voor 5 eurootjes op in een tweedehands platenwinkel. Puntgaaf, zowel plaat als hoes, en een Engelse persing. Die heeft als aardigheid dat de LP tien nummers bevat in plaats van negen: de toevoeging is de track Stayed awake all night, een extraatje dat ik op Discogs nergens anders tegenkom behalve op deze Engelse persing.

Ik kende dat nummer niet , maar het blijkt een track van hun debuutalbum te zijn. Niet slecht, al wordt het aan het einde nogal repetitief. Het is ook een uptempo rocker, maar wijkt toch wat af van het stramien dat BTO doorgaans hanteert, en daarom vormt het een waardevolle toevoeging. Want met uitzondering van de twee softe jazzy nummers Lookin' out for number one en Blue collar is deze band vrij beperkt in zijn aanpak van de songs, waardoor ze allemaal een beetje op elkaar gaan lijken. Zo is Hey you, hoe aardig dat nummer ook is, natuurlijk gewoon een tweederangs doorslagje van hun grootste klassieker You ain't seen nothing yet.

Het is ook daarom dat ik een 'Best of' van deze band wel voldoende vind. Ik had de 1998-compilatie Best of (Remastered hits) al in huis op CD, maar ik vond een LP wel zo aardig. Ik kom er door de vermelding van de bonustracks bij dit album achter dat die CD gewoon een verlengde versie van deze LP is, en dat vind ik eigenlijk wel prima, want met die eerste negen nummers heb je de essentie van Bachman-Turner Overdrive wel te pakken. Opwindende harde rock, een beetje in het verlengde van Creedence Clearwater Revival, zij het niet zo tijdloos als die band. BTO bleef jarenlang bestaan, met meerdere reünies, maar hun werk heeft uiteindelijk een vrij beperkte scope.

De LP, uitgebracht in 1976, heeft de toevoeging 'Best of - so far', maar veel verder is BTO qua hits uiteindelijk niet gekomen, dus dit is een mooie samenvatting van hun gloriejaren. Het was de eerste verzamelaar van de band, maar achteraf ook de beste.

Mssr Renard
Qua songlisting is dit zeker een aanbeveler als verzamelaar, met ook de 'jazzy' kant van de band goed vertegenwoordigd (Blue Collar, Looking Out for No. 1).