Les Paul & Friends - American Made World Played (2005)

Label: Capitol

1. Intro (0:14)
  2. Love Sneakin' Up on You (3:25)

met Sting en Joss Stone

3. Rock & Roll, Hoochie Koo (5:05)

met Kenny Wayne Shepherd, Edgar Winter en Noah Hunt

4. Somebody Ease My Troublin' Mind (3:33)

met Sam Cooke en Eric Clapton

5. So into You (4:41)

met Peter Frampton

6. How High the Moon (2:10)

met Alsou

7. Bad Case of Lovin' You (3:54)

met Billy Gibbons

8. I Wanna Know You (6:21)

met Neal Schon en Beth Hart

9. (Ain't That) Good News (4:04)

met Sam Cooke en Jeff Beck

10. Let Me Roll It (4:03)

met Richie Sambora

11. Caravan (2:08)
  12. Good Morning, Little Schoolgirl (4:01)

met Buddy Guy, Keith Richards en Rick Derringer

13. All I Want Is You (4:18)

met Johnny Rzeznik

14. 69 Freedom Special (5:44)

met Friends

15. Fly Like an Eagle (2005) (4:45)

met Steve Miller

16. I Love You More Than You'll Ever Know (9:19)

met Joe Perry, Mick Hucknall en Kenny Olsen

Deze CD is uitgebracht als hommage aan Les Paul, die door velen wordt beschouwd als de uitvinder van de electrische gitaar. Ondanks de titel "Les Paul & friends" is de oude meester nauwelijks zelf op deze CD te horen. Af en toe horen wij zijn stem en gitaar via oude geluidsopnamen en/of samples. Geen duetten dus met bijvoorbeeld Eric Clapton, Peter Frampton en Jeff Beck.

Veel raakvlakken met de muziek op de CD zal Les Paul ook niet hebben, er wordt voornamelijk stevige (oude school) rockmuziek gespeeld. Les Paul zelf houdt het tegenwoordig op beschaafde jazz muziek. Voor de liefhebber van gitaarmuziek valt er wel veel te genieten, al kun je je soms afvragen wat het gebodene nou met Les Paul te maken heeft. Eric Clapton is toch voornamelijk bekend met een Fender Stratocaster in zijn handen.

Hoogtepunten zijn voor mij de 2 nummers met de originele, ingedubde, stem van Sam Cooke, Peter Frampton met So Into You en het duet van Sting met Joss Stone, Love's Sneaking Up On You. Minder geslaagd zijn de overbodige covers van U2's All I Want Is You door Johnny Rzeznik en het van Robert Palmer bekende Bad Case Of Lovin' You wat hier door Billy Gibbons (ZZ Top) gezongen wordt.

Ondanks de puntjes van kritiek toch een erg lekker album.

Sheplays
Les Paul wás de uitvinder van de electrische gitaar (de Gibson Les Paul) én van multitracking/dubbing.

Hier een leuke, korte, documentaire over Les Paul waardoor misschien duidelijk wordt wat Rock & Roll met Les had.

Sheplays' mama heeft haar dochter geïnjecteerd met het virus dat muziek heet door het openzetten van de volumeknop van de radio als deze meneer voorbij kwam!

Somewhere there's music
How near, how far
Somewhere there's heaven
It's where you are

Inderdaad. Deze man is zo ontzettend belangrijk voor de muziek. Jammer dat er bij zijn dood zo weinig aandacht aan hem is besteed. In het AD bijvoorbeeld slechts een paar regeltjes waar vooral zijn werk als uitvoerende artiest werd aangestipt.

avatar van Droombolus
Ben ik in een alternatief universum terecht gekomen ? Good Morning Little Schoolgirl mèt en Rock & Roll Hoochie Koo zonder Rick Derringer ?

Stijn_Slayer
Om toch even terug te komen op bovenstaande berichten: Les Paul was niet dé uitvinder van de elektrische gitaar. Wel was hij extreem belangrijk voor de opkomst en ontwikkeling van de elektrische gitaar, en was hij zelf bovendien een onwijs goede gitarist met een geheel unieke stijl.