Rolf Trostel - Inselmusik (1981)

West-Duitsland
Electronic
Uitgebracht in eigen beheer

1. Test Tanz (8:26)
  2. Art Meta (11:49)
  3. Urteil (8:37)
  4. Skizo (19:16)
  5. Der Prophet * (9:46)
Soms kom ik tot een vreemde ontdekking. Zo ook met deze plaat die ik ineens tussen een aantal anderen zag liggen. Van de meeste platen weet ik vaak nog wel waar en wanneer ik ze gekocht heb, maar van deze plaat absoluut niets. Wel een bepaald idee, maar het is maar de vraag of dat klopt.
Op internet zag ik tot mijn verbazing dat van deze oorspronkelijke lp maar 1000 exemplaren zijn geperst en daar heb ik er dus één van.Nu zie ik soms bij Catawiki dat bepaalde zeldzame platen wel over de 1000 euro scoren. Dat is met deze plaat niet het geval, maar de prijzen die ik zie zijn altijd meer dan dat ik er zelf waarschijnlijk voor heb betaald. Deze plaat is trouwens later op cd uitgegevn en onlangs ook weer op vinyl.
Alles goed en wel, maar waar hebben we hier mee te maken. Rolf Trostel is een synthesizer artiest, duidelijk behorend bij de Berlijnse school (Tangerine Dream, Klaus Schulze). Bij deze plaat laat hij zien wat er allemaal mogelijk is met zijn nieuwste aanwinst: PPG wavetable synthesizer. Deze plaat is uitgegeven in 1981 toen punk/ new wave hun intrede deden en in Duitsland Die Deutsche Welle. Daar heeft dit weinig mee te doen. Enerzijds hoor je goed de Duitse jaren 70 Kraut invloed, maar soms hoor je ook wat Jean Michel Jarre stukjes, maar echt frivool wordt het nergens. Rolf Trostel heeft alles gewoon thuis opgenomen en deze eersteling in eigen beheer uitgeven (1000 exemplaren). Het tweede album ook, het derde album is uitgegeven op het Noorse Uniton label. En dat label vind ik bijzonder, ik heb van Uniton een Eyeless in Gaza plaat , een plaat van Holy Toy met avant garde , maar ook Tim Story met minimalistische new age muziek. Intrigerend. In zijn soort is dit een prima plaat, iets minder zwaar dan de oudere Tangerine Dream, minder frivool dan Jarre, heerlijk om bij weg te dromen.