menu

Grift - Fyra Elegier (2013)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Zweden
Metal
Label: Nordvis

  1. Dödens Dåd (6:26)
  2. Förtappelsens Folk (5:02)
  3. Den Fångne (6:29)
  4. Bortgång (6:20)
totale tijdsduur: 24:17
zoeken in:
avatar van AOVV
3,5
Goeie EP van Grift, een Zweedse metalband die dit jaar met de eerste langspeler 'Syner' op de proppen komt. De hoes doet me denken aan zo'n archaïsche onderlegger; een bierviltje met een weemoedig shot van een onguur dorpje, waar al diverse malen op gemorst is.

De muziek van Grift heeft ook wel iets weemoedig, hoewel ik vooral woede voel opborrelen, net onder de oppervlakte. Dat komt de sfeer en intensiteit wel ten goede, want ik merk dat ik vaak op het puntje van mijn stoel beland, deze helse muziek aandachtig in me opnemend.

Maar wat is dit nu concreet? Black metal? Niet voor de volle 100%, ik hoor er, in de traditie van het Oekraïense Drudkh, ook de nodige liefde voor de natuur in terug, alsmede enkele folk-elementen. Nog iets wat deze EP gelijk heeft met de muziek van Drudkh, is het kolkende karakter; dat laat zich moeilijk uitleggen, maar ik gebruik het woord "kolkend", omdat het zo aanvoelt; de intensiteit van de muziek zet iets in gang, waardoor je heel even met stomheid wordt geslagen door een soort bevlogenheid, waarna de schoonheid van het geheel des te meer indruk maakt. Schoolvoorbeeld hiervan is de derde song, 'Den Fångne'. Die opbouw naar een zich wat schuilhoudende climax is majestueus, en de ontknoping zelf, die mag er uiteraard ook zijn.

Kortom; een aanrader! Met zijn 24 minuten niet al te lang, en ideaal als voorgerechtje, om die eerste langspeler (die trouwens ook op Bandcamp te beluisteren valt) dan ook eens te gaan consumeren. Wat ik ook spoedig zal doen.

3,5 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 21:10 uur

geplaatst: vandaag om 21:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.