Souad Massi - Mesk Elil (2005)

Algerije

7. Miwawa
  8. Dar Djedi
  9. Malou
  10. Hagda
Souad Massi komt uit Algerije. Daar speelde ze in een traditionele band, maar ook in een hard rock groep. Rond 2000 ging ze naar Parijs om daar te profiteren van de vrijheid. De eerste twee cd-s waren zeer melancholisch van aard. Heimwee naar Algerije, angst liefde te verliezen.
Ook deze derde plaat heeft een melancholische ondertoon, maar is toch anders. De Tracy Chapman uit the Maghred (las ik ergens) heeft weer een uitstekende plaat gemaakt. Mesk Elil is kamperfoelie, zo zoet als dit kruid geurt, zo zoet kan ook de stem van deze zangeres zijn. Saoud heeft een keur van muzikanten en producers opgeroepen en daardoor is het een divers album geworden. Een producer heeft met Noir Desir en Salif Keita gewerkt, veel muzikanten komen uit de band van Salif Keita , desert blues muzikant Daby Touré zorgt voor een vleug stevige desert blues, maar daarnaast durft Souad ook een aantal strijkers toe te voegen. Het nummer 'tell me why' zou zo geplukt kunnen zijn van een 67/68 jaren psychedelisch freak folk album. Het zegt wel iets van dit album , zo veel verschillende stijlen tot een prachtig geheel gekneed. Wat een mooie muziek en wat jammer dat dit zo onbekend is.