A Taste of Ra - A Taste of Ra (2005)

Zweden
Rock / Folk
Label: Häpna

1. Lovearth Song... (1:53)
  2. Indian Love Call (2:25)
  3. Prowl Round About Blues (1:37)
  4. Miracle Wait (1:31)
  5. Wind and the Mountain III (5:11)
  6. Ride Your Smile (0:46)
  7. Indian Love Calls Again (4:59)
  8. Can You? (2:25)
  9. Final Embrace (3:41)
  10. Break It Down Lovearth (3:10)
  11. Hidden Reminder (3:37)
A Taste of Ra kunnen we wel zien als het Zweedse antwoord op Devendra Banhart. Freaky folk, free-folk of hoe ze dit allemaal ook willen noemen, het klopt wel. Het zou zo een album van Banhart kunnen zijn. Alleen is dit werk dus afkomstig van Nicolai Dunger, die ook albums onder zijn eigen naam heeft uitgebracht.

Dit album is een prikkelende verzameling songs die mij zeker weten te boeien. Alleen verlies ik soms even mijn aandacht, wat ik bij genoemde Devendra Banhart minder heb.
Misschien komt het ook wel door het feit dat ik maar geen genoeg kan krijgen van diens laatste meesterwerkje Cripple Crow. Dat album is al intens genoeg en dan is nog een album in deze stijl erbij misschien net even iets te veel.
Voor diegenen die ook nog graag andere namen willen horen: de uithalen doen soms denken aan Jeff Buckley (ook niet de minste dacht ik zo).

Hoe dan ook kan ik de eigenwijze stijl die op dit album te horen is zeker goed waarderen (3,5*).
Zo mogen er meer gemaakt worden.

avatar van Martin Visser
Eerste draaibeurt net achter de rug. Kreeg deze plaat getipt van een vriend die vond dat ik dit absoluut moest luisteren. Wel een beetje veel betaald voor 30 minuten muziek, maar volgens mij is dit inderdaad wel een bijzondere plaat. Apart vormgegeven ook: in een plat, opgevouwen kartonnetje met een cd'tje in een soort stoffen hoesje. Geen credits van de band, geen jaartal, alleen de teksten.

Als ik 'm vaker heb gehoord, ga ik stemmen.

A Taste Of Ra is het alias van Nicolai Dunger, een Zweedse singer-songwriter die onder eigen naam heel wat muziek heeft uitgebracht. Onder het alias 'a taste of ra' zijn drie platen uitgebracht.

In zijn beginjaren maakte hij folk/blues/soul/jazzy muziek, dus redelijk veelzijdig. Hij bracht eerste twee albums uit bij een dochteronderneming van Warner Records, maar die verkochten maar matig. Daarna 2 platen met een band en hij toerde samen met Emiliani Torrini.
Vervolgens maakte hij drie albums met een jazz trio.

Zijn carriere kreeg pas een echte draai toen hij 'ontdekt' werd door Americana-muzikanten Will Oldham en Jonathan Donahue, en een contract met de Dolores Recordings-tak van Virgin Records volgde. Het eerste album op dit label, Soul Rush, met begeleiding van dezelfde jazz groep (Esbjörn Svensson-trio), trok in 2001 maar weinig aandacht, het volgende album, Tranquil Isolation uit 2002, kreeg veel meer aandacht, vooral dankzij de muzikale inbreng van Will Oldham.

Een derde album, Here's My Song, You Can Have It, volgde in 2004.

Daarna kwam dus gedeeltelijk de 'a taste of ra' periode. Niet meer op het Dolores Label, maar op een klein Zweeds label (Häpna).
De muziek doet inderdaad denken aan Devendra Banhart. Dezelfde sfeer, ook wel dezelfde wijze van zingen en een freak folk sfeertje. Op het plastic hoesje waarin het gewone hoesje zit staat 'free flowing folk from Sweden !'
31 minuten duurt de plaat en op zich is het best een mooi album, als je natuurlijk geïnteresseerd bent in deze freak achtige folk. Ik vind dat juist de freak folk uit deze tijd goed naar the Incredible String Band uit de jaren 60/70 hebben geluisterd, veel overeenkomsten.
Er zijn dus nog 2 albums van 'a taste of ra' in 2006 nogmaals enkel uitgebracht order 'a taste of ra' net zoals dit album en daarna nog één ander album. Ik ken ze verder niet, ook niet het andere werk van Nicolai Dunger. Juist deze hernieuwde aandacht voor de folk in het nieuwe millennium heeft niet zo heel lang geduurd, maar wie weet zitten er nog onontdekte pareltjes tussen.