Savatage - From the Gutter to the Stage (1996)

Alternatieve titel: The Best of 1981-1995

Label: Concrete

1. Sirens [Live] (3:52)
  2. Power of the Night (4:23)
  3. Prelude to Madness (3:15)
  4. Hall of the Mountain King (5:36)
  5. 24 Hours Ago (4:58)
  6. Gutter Ballet (6:22)
  7. When the Crowds Are Gone (5:48)
  8. Silk and Steel (2:59)
  9. New York City Don't Mean Nothing (4:05)
  10. Agony and Ecstasy (3:36)
  11. Believe (5:44)
  12. Edge of Thorns (5:58)
  13. Chance (7:52)
  14. Mozart and Madness (5:03)
  15. Shotgun Innocence (4:53)
  16. Forever After (3:32)
  17. This Is Where You Should Be (4:20)
  18. D.T. Jesus (Jesus Saves) (4:56)
DutchViking
Uitstekende compilatie, hoewel de songkeuze voor mij niet echt voor de hand liggend is. Krakers als Edge of Thorns, Believe, Gutter Ballet en Hall of the Mountain King zijn uiteraard op dit album terug te vinden, maar wat te denken van minder bekende (en m.i. minder goede) songs als New York City Don't Mean Nothing en Silk & Steel? Al bij al een geslaagde verzamelaar, ook al omdat het album nieuw, niet eerder verschenen materiaal bevat (in de vorm van Forever After, Shotgun Innocence en This Is Where You Should Be).

avatar van vielip
New York city don't mean nothing vind ik juist een geweldig nummer! Zo zie je maar weer dat je het met verzamelaars nooit iedereen naar de zin kan maken.
Dit was de eerste cd die ik van Savatage kocht en ik was gelijk verliefd op de band! Kan me nog herinneren dat met name het nummer Chance een ongelooflijke indruk op me maakte toen.
Geweldig artwork ook trouwens! Toch min of meer de afbeelding die als een soort logo geldt voor de band.

Bastiaan Prasath
Een van de vier nieuwe nummers, Shotgun Innocence is een geweldig nummer. Helaas is dat de laatst opgenomen song met Criss Oliva.

Ozric Spacefolk
Toen ik deze kocht, deed ik dat voor de bonus-cd... Toentertijd, waren de cd's van Savatage nog niet met extra tracks uitgegeven, dus 3 liedjes die ik niet kende en een alternatieve versie van Jesus Saves...

Tegenwoordig, met alle download-mogelijkheden en de remasters (incl. bonustracks), kan ik me niet voorstellen, dat iemand nu nog op zoek gaat naar deze verzamelaar....

Mooie hoes, wederom...

avatar van uffing
Het laatste nummer rechtvaardigt de aanschaf van deze cd volledig in mijn beleving. Een werkelijk fenomenale alternatieve versie van Jesus Saves. Het is bijna gospelachtig, maar zo verschrikkelijk lekker.

Is toch van de bonuscd?

De laatste vier nummers zijn een aparte cd en alle vier niet edlers verkrijgbaar.

avatar van uffing
Klopt, de laatste 4 nummers staan inderdaad op een aparte cd. Die is zeker de moeite waard, met - zoals ik al zei - de hemelse afsluiter.

Bastiaan Prasath
Ja, echt geweldige bonusnummers. Zo uit mijn hoofd meen ik te herinneren dat One Child hier ook op staat - wat mij betreft samen met New York het minste nummer van de plaat. Silk & Steel vind ik juist goed geplaatst, even een mooi rustpuntje - en stilstaan bij het talent van de overleden Criss Oliva.

Ozric Spacefolk
Ik vind het wel sympathiek dat juist die bonusnummers allemaal met Criss Oliva zijn.

Om de collectie nog even wat meer compleet te maken... ^_^

avatar van IJH15
Mijn eerste kennismaking met Savatage (via mijn vader), nu precies twee jaar geleden. Ik ga hier verder niet op stemmen, daar ik niet van plan ben om op compilatie-albums te gaan stemmen.

Wat me trouwens opvalt, is dat hier naast 'Believe' gekozen wordt voor wat mindere Streets goden (Agony and Ecstasy, New York City) in plaats van betere nummers als 'If I Go Away' en 'Ghost in the Ruins' (die ook hier op de site veel meer waardering krijgen als 'favoriete tracks').

avatar van Brutus
Op mijn CD staan 19 nummers.
het nummer dat hier ontbreekt is:
One Child

avatar van milesdavisjr
Van verzamelaars ben ik nooit zo idolaat geweest. Dergelijke releases bieden bij lange na geen juiste weergave van de ontwikkeling van een band, ook blijft de songkeuze vaak een punt van discussie. Savatage vind ik juist een collectief waarvan ik de afzonderlijke releases, met elk hun eigen sterke en zwakke punten, in huis wil hebben. From the Gutter to the Stage vormt in mijn ogen een vreemde uitgave. Maar liefst 4 bonustracks zijn er toegevoegd terwijl deze songs allemaal al terug zijn gekomen bij de re-releases van de laatste jaren. Edge of Thorns, Handful of Rain en Dead Winter Dead komen er met 3 nummers bekaaid af, niet dat het geweldige platen zijn, maar dat terzijde. De keuze voor Silk and Steel, New York City en Agony vind ik ook een vreemde. Waarom niet Of Rage and War of het onder fans populaire Tonight He Grins Again? Kortom; een verzamelaar met een schizofreen karakter als je het mij vraagt. Ik zou eerder voor een live plaat als Ghost in the Ruins gaan, ook een momentopname maar wel een uitgave waarvoor ik meer sympathie kan opbrengen.

avatar van vielip
Dit was ooit mijn eerste kennismaking met de band. Helemaal grijs gedraaid op vakantie met vrienden destijds. Zoals met elke verzamelaar kun je ook bij deze discussiëren over de song keuze. En toch vind ik dit een meer dan verdienstelijk overzicht. Enkel van de eerste twee platen (want andere maatschappij?) komen er met alleen een live uitvoering van Sirens (ook nog eens gezongen door Stevens) erg bekaaid vanaf. Maar verder hoor je me niet klagen. De bonustracks waren destijds nooit eerder op cd verschenen bij mijn weten. Dus zeker leuk om te hebben lijkt me. Maar waarom dan niet die tweede cd verder vol kwakken met ander interessant spul?!

yellowhite
"This is Where You Should Be" vind ik echt een geweldige toevoeging! Aangezien ik de albums al heb, maakt dit nummer de CD toch een mooie aanvulling. Goede selectie van hun 'best of' en leuke bonus cd!