Howard Shore - The Silence of the Lambs (1990)

Canada
Score
Label: MCA

1. Main Title (5:11)
  2. The Asylum (4:00)
  3. Clarice (3:09)
  4. Return to the Asylum (2:41)
  5. The Abduction (3:07)
  6. Quid Pro Quo (4:46)
  7. Lecter in Memphis (5:47)
  8. Lambs Screaming (5:40)
  9. Lecter Escapes (5:11)
  10. Belvedere, Ohio (3:38)
  11. The Moth (2:24)
  12. Finale (4:51)
neo
Tijdens de opnames van de score kwamen zo af en toe vrouwelijke musici naar Howard Shore toe die bij hem aanklopte met hun gevoelens, vol met droevige emoties.De componist was geen psycholoog om te moeten weten dat vrouwen meer dan mannen verbondenheid zouden kunnen vinden met de score, met het karakter van Clarice.Want de score verbeeld veel van de gevoelens van Clarice, al in de ''Main Titles''', terwijl ze aan het hardlopen is.De donkere,dreigende melodie, verraden muzikaal al de relatie tussen Clarice en de later verschijnende Hannibal.Haar karakter is zo intiem, en donker vol pijn, en dat hoor je terug in de score.De score blijft hetzelde thema gebruiken, maar gaat steeds dieper en de muziek voelt steeds donkerder aan.De ziel van Clarice wordt tijdens de scenes door zowel Lector als door het orkest blootgelegd.Naarmate de gruweldaden leiden naar een climax, gooit de componist het over een andere boeg; opera is het nieuwe woord.

Door alle composities heen gebruikte Shore vertraagde walvisgeluiden afkomstig uit de computer.Steeds zet hij deze in nadat het orkest enkele tonen al gespeeld heeft, waarnaar de geluiden zowat opgeslokt worden door het orkest.Moeilijk om op te merken, maar ze zijn er zeker. 4.5 sterren

avatar van thomzi50
Erg mooie soundtrack, die ik voorlopig op vier sterren trakteer. Ik ken de film niet, die kan ik momenteel even niet kijken omdat mijn video-recorder kapot is, maar wie weet vind ik de muziek nog wel beter als ik ook de film ken. Maar ook al ken ik die dus niet, het blijft voor mij erg mooie muziek: 4 sterren

avatar van ZAP!
Waar is 'Goodbye Horses' gebleven?

neo
Wat de afweging ook moge zijn geweest om die niet op deze score uitgaven te zetten, het had de luisterervaring behoorlijk geschaad.