Mike Johnson - Year of Mondays (1996)

Label: Atlantic

1. Where Am I? (4:20)
  2. One Way Out (3:01)
  3. Way It Will Be / Too Far (4:36)
  4. Another Side (3:09)
  5. Circle (3:29)
  6. Eclipse (9:26)
  7. Left in the Dark (2:40)
  8. Hold the Reins (5:23)
  9. Say It's So (3:13)
  10. Overdrive (12:43)
avatar van Paalhaas
Fraai, meestal ingetogen solo-album van de bassist van Dinosaur Jr. (die ook al de vaste bassist is op de solo-albums van Screaming trees-zanger Mark Lanegan). Where am I? is een wonderschoon nummer dat zich statig voortbeweegt en terugvalt op een fantastisch, spaarzaam maar uiterst effectief arrangement. One way out is de single, zo ongeveer het enige up-tempo nummer. De rest is allemaal erg rustig en doet bij tijd en wijle aan Leonard Cohen denken. De krenten in de pap zijn Eclipse en Overdrive, twee lang uitgesponnen nummers die de compositionele kwaliteiten van Johnson aan het licht brengen. Wat bovendien vanaf het eerste nummer opvalt, is de prachtige bariton van deze man. Erg de moeite waard voor liefhebbers van introspectieve singer-songwriters (Cohen, Drake, etc.). 4/5

Hij doet erg veel denken aan Eddy Vedder