Deathprod - Imaginary Songs from Tristan da Cunha (1996)

Noorwegen
Electronic / Avant-Garde
Label: dBut

1. Burntwood (2:20)
  2. Stony Beach (2:19)
  3. Hotentott Gulch (1:52)
  4. Boatharbour Bay (2:09)
  5. The Contraceptive Briefcase II (30:38)
avatar van Fianosther
Dat laatste nummer, wat overigens live gespeeld is, is echt helemaal geweldig. Wat een geweldige sfeer en opbouw! De rest van de plaat heb ik nog nietzo goed beluisterd dus ik wacht nog met stemmen.

avatar van sq
sq
Maar je weet kennelijk wel wat dit is. Ikke niet. Op geen stukken na. Maar misschien moet ik daar wat aan doen. Want alleen de titel komt mij al zeer artistiek voor. Er zijn uberhaupt niet veel mensen die zomaar weten waar Tristan da Cunha ligt.

Maar dus.. kan jij - of eventueel iemand anders - iets vertellen over deze muziek?

avatar van Fianosther
Pff, het is vrij lastig uit te leggen, alle reviews die ik over Deathprod heb gelezen waren allemaal positief maar iedereen beschreef de muziek op een totaal andere manier. Ik ga het dan toch ook maar proberen.

Deathprod is een electronica artiest. Dat is in ieder geval een feit, hij produceerd hele donkere ambient waarin veel drones voorkomen (voor de mensen die niet weten wat drones zijn: lange, vaak lage toongolven, waves). Z'n muziek bouwt heel langzaam op, het is heel erg donker. Z'n album Morals and Dogma is nog een stuk donkerder dan dit, maar deze plaat is ook erg duister. Het mooie van zijn muziek is dat het een bepaalde, enge, sfeer creert. Je wordt opgezogen in de muziek.

Op het nummer The Contraceptive Briefcase II bouwt hij langzaam op. Hij verbeeld als geen ander voor mij, hoe ik me voel als ik in de donkere paden van mijn fantasiewereld wandel en dat vind ik echt geweldig. De muziek veranderd heel erg onopgemerkt en bijna zonder dat je het beseft waan je je dieper en dieper in die donkere fantasieen. Voor mij een enorme ervaring, ik zou zeggen, probeer het eens. Het zal lang niet iedereen liggen, maar het kan geen kwaad het eens te proberen. Ik zou het wel in het donker luisteren, het liefst met koptelefoon op of in ieder geval goed voor je speakers gaan zitten.

avatar van sq
sq
Nou .. daar ben ik even van ..

Dank voor je uitgebreide uitleg inclusief de 'drones' want dat zou ik niet geweten hebben. wervend genoeg om eens op te zoeken. Nu maar hopen dat dat gaat via Bearshare.

Sietse
Een typisch voorbeeld van Nordic Dark Ambient en Ambient Drones. Ook dit kan ik zeer waarderen...moet nog steeds een keer die box kopen. Wat geweldig is dat.

En inderdaad is dat laatste nummer heel erg tof.

avatar van Fianosther
Bestaat er dan zoiets als typische nordic dark ambient?

Als dit op Time Machines lijkt ga ik hem zeker uitproberen

avatar van Fianosther
Tristan Da Cuhna, heb ik nu middels de Deathprod box in mijn bezit en dit is prachtig werk van de heer Deathprod die met een aantal andere artiesten weer een meesterwerkje afleverd. Op de eerste 4 tracks ben je nog nietzo lang op Tristan da Cuhna, je voelt je onwennig maar gaat toch voorzichtig op ontdekkings tocht. De laatste track ben je toch al een stuk langer op het eiland en dus wordt je ontdekkingstocht een stuk enerverender, zenuwslopender en nog donkerder. 4,5*

Sietse
Fianosther schreef:
Bestaat er dan zoiets als typische nordic dark ambient?

Ja, er zijn zelfs enkele verzamelaars die zo heten (of iig iets wat er op lijkt)