PBII - 1000 Wishes (2013)

Uitgebracht in eigen beheer

1. Eric’s Story Part 1 (2:17)
  2. A Perfect Day (11:35)
  3. Never Old (8:19)
  4. White (4:37)
  5. Eric’s Dream (5:36)
  6. Eric’s Story Part II (1:24)
  7. Lorian (4:12)
  8. Land of a Thousand Wishes (10:51)
  9. Evil Weed (2:29)
  10. The Loss (4:50)
  11. Reflections (4:12)
  12. Into the Light (4:13)
  13. Eric’s Story Part III (1:34)
  14. We Are Home (1:16)
  15. Parental Thoughts (7:37)
avatar van Brunniepoo
Het tweede album van de Haagse band PBII en eentje dat geheel gewijd is aan de strijd van een jongetje (Eric) tegen kinderkanker. De cd vormt onderdeel van een groter project waar ook een boek en een aantal voorstellingen bij horen. Aan het project werken ook onder andere het Hofstads Jeugd Orkest en sopraan Nathalie Mees mee (en Steve Hackett, maar die doet tegenwoordig overal op mee).

Het eerste album van PBII vond ik tegenvallen, met name door het gebrek aan samenhang tussen de nummers en ook een optreden in het voorprogramma van Arena kon me niet echt bekoren. Met name het nummer (nummers?) dat ze van dit toekomstige project speelden bevielen me niet: ik vond het redelijk pompeus klinken en kon de stem van de nieuwe zanger Ruud Slakhorst ook niet echt waarderen.

Maar goed, nu is het hele album er (en zijn er inmiddels twee succesvolle voorstellingen gegeven) en kan het project dus op zijn eigen merites beoordeeld worden. En dan blijkt het niet tegen te vallen, verre van zelfs.

1000 Wishes
is een conceptalbum, inclusief de noodzakelijk geachte gesproken interludes. Ik ben er niet zo'n fan van, maar op dit album werken ze wel goed. Ze zijn bovendien ingesproken door iemand die het Engels voldoende machtig is om geen irritatie in de uitspraak op te roepen (al bleek het vriendje "Sanda" gewoon "Sander" te heten) en duren ze vooral niet te lang. 1000 Wishes is verder vooral een coherent album waardoor ook de vele korte tussennummers een functie binnen het album hebben. Daarmee is meteen het belangrijkste euvel van de voorganger verholpen.

Muzikaal is het allemaal groots en bij tijd en wijle bombastisch, zoals verwacht mag worden van een band dat een orkest gebruikt om de ambitie van dit project te verwezenlijken. Hoogtepunt is toch vooral het sleutelnummer Land of a thousand wishes, waar de samenwerking met het orkest en Mees het best uitpakt maar ook nummers als A perfect day en Evil Weed (Hackett) zijn uitstekend.

Er waren op zijn minst drie redenen te bedenken waarom ik dit niets zou vinden maar de heren van PBII hebben me absoluut positief verrast!

avatar van Papartis
En zondag 9 juni a.s. Zijn Brunniepoo en ik aanwezig in Rijswijk bij waarschijnlijk de laatste voorstelling. Ik zie er naar uit.