Harmonium - Harmonium (1974)

Canada
Rock / Folk
Label: Polydor

1. Harmonium / Harmonium Suite (6:37)
  2. Si Doucement (4:26)
  3. Aujourd'hui, Je Dis Bonjour a La Vie (5:46)
  4. Vieilles Courroies (5:47)
  5. 100,000 Raisons (3:43)
  6. Attend Moi (4:40)
  7. Pour un Instant (3:21)
  8. De La Chambre Au Salon (5:43)
  9. Un Musicien Parmi Tant D'Autres (7:05)
chrismusic
is deze album net zo goed als Si on Avait Besoin D'une Cinquième Saison ?

avatar van musicfriek
Deze heb ik toevallig van de week beluisterd. Het is zeker wel een mooi album, maar het mist de magie van Si on Avait.. Tenminste, is mijn veronderstelling. Maar zeker wel het proberen waard

avatar van Oldfart
Alweer iets wat ik in het geheel niet ken.
Canadese franstalige folk-rock dus? mag ik voorzichtig vragen naar overeenkomsten? De McGarrigle sisters bijvoorbeeld?

Overigens een prachtige titel: Si on Avait Besoin D'une Cinquième Saison; "voor als je behoefte hebt aan een vijfde seizoen"; mooi.

avatar van musicfriek
Oldfart schreef:
Alweer iets wat ik in het geheel niet ken.

Waanzinnig mooi album ook! Zeker het proberen waard, Oldfart Alleen het is nergens op cd te verkrijgen, dat is dan weer minder.

En de McGarrigle Sisters zegt mij even niks. Wellicht dat er iemand anders is die dat weet?

avatar van Oldfart
Kate & Anna McGarrigle - Dancer with Bruised Knees (1977)
Kate & Anna McGarrigle - French Record (1980)
Kate & Anna McGarrigle - Heartbeats Accelerating (1990)
Kate & Anna McGarrigle - Kate & Anna McGarrigle (1975)
Kate & Anna McGarrigle - La Vache Qui Pleure (2003)
Kate & Anna McGarrigle - Love over and Over (1983)
Kate & Anna McGarrigle - Matapedia (1996)
Kate & Anna McGarrigle - Pronto Monto (1978)
Kate & Anna McGarrigle - The McGarrigle Christmas Hour (2005)
Kate & Anna McGarrigle - The McGarrigle Hour

deze Kate & Anna McGarrigle bedoel ik dus

avatar van Paap_Floyd
Oldfart schreef:
Kate & Anna McGarrigle - Dancer with Bruised Knees (1977)
Kate & Anna McGarrigle - French Record (1980)
Kate & Anna McGarrigle - Heartbeats Accelerating (1990)
Kate & Anna McGarrigle - Kate & Anna McGarrigle (1975)
Kate & Anna McGarrigle - La Vache Qui Pleure (2003)
Kate & Anna McGarrigle - Love over and Over (1983)
Kate & Anna McGarrigle - Matapedia (1996)
Kate & Anna McGarrigle - Pronto Monto (1978)
Kate & Anna McGarrigle - The McGarrigle Christmas Hour (2005)
Kate & Anna McGarrigle - The McGarrigle Hour

deze Kate & Anna McGarrigle bedoel ik dus

Nee dat is totaal iets anders!
Dit is meer symfo.
Althans, L'Heptade en Si on avait....

Ik probeer deze te pindakazen maar ik kan 'm niet vinden.

avatar van Paap_Floyd
Ik heb hem eindelijk gevonden!
Schitterende plaat, niet zo betoverend als zijn opvolger: Si on avait.... maar wel weer erg mooi.
Deze band is één van de leukste ontdekkingen die ik dit jaar heb gedaan!

4* vooralsnog, met een optie naar 4,5

Deze folkband uit Canada verdient meer aandacht. Ze hebben niet zoveel platen gemaakt, maar allen zijn van een hoge kwaliteit. Zanger Serge Fiori heeft daarna nog wel iets solo iets opgenomen, ook niet slecht trouwens. Ze waren in de jaren 70/80 nog wel bekend in Nederland, in Canada behoorden ze tot de top. Wat is het voor muziek ? Het heeft veel van folkmuziek, maar er zijn ook wat prog elementen. Prachtige zang va Serge Fiori en verrassende nummers. Niet zo maar te vergelijken met andere groepen. Maar qua kwaliteit meet het zich met andere Canadese artiesten zoals Bruce Cockburn en Kate and Anne McGarrigle.
Geen van hun albums krijgt minder dan een 4.
Dit debuutalbum start daarmee.

Mssr Renard
Adembenemende debuutplaat van dit collectief, dat zich per plaat opnieuw uitvond en daarmee ook een erg divers oeuvre kent (al hebben ze maar 3 studio-albums).

Deze plaat is voornamelijk bij elkaar geschreven door Serge Fiori en Michel Normandeau. Serge is ook de leadzanger, waarbij zowel Serge als Michel de akoestische (12string) gitaar spelen. De band bestaat verder uit bassist Louis Valois.

Als gastmuzikanten zijn drummer Rejean Emond en flugerhorn-speler Alan Penfold vermeld. Opvallend is dat er geen (elektrische) leadgitaar aan de muziek is toegevoegd, de nadruk ligt dus erg op de zang en het mooie (akoestische) gitaarspel. Er is wel een dwarsfluit aanwezig in bijvoorbeeld Si Doucement en Vieilles Courroies. Op Progarchives staat dat Serge deze fluit voor zijn rekening neemt, maar op deze site wordt daar dan weer niets over vermeld. Wel staat daar dat bassist Jean Valois de pianopartijen speelt. Op het beroemde titelnummer Pout un Instant komt een mondharmonica voor. Dus we kunnen wel stellen dat het trio een flink arsenaal aan instrumenten beheerst.

Hoe dan ook is het een mooie en veelzijdige plaat, met erg mooie zang, mooie composities en een warm, open geluid. En de volgende platen zullen alleen maar beter worden.