Jocelyn Pook - Untold Things (2001)

Wereld
Label: Virgin

1. Dionysus (5:00)
  2. Red Song (4:08)
  3. Upon This Rock (5:16)
  4. Yellow Fever Psalm (5:00)
  5. Hell, Fire and Damnation (5:20)
  6. Take Off Your Veil (4:56)
  7. The Last Day (4:57)
  8. Saints and Sinners (4:12)
  9. Butter Fly Song (3:39)
  10. Calls, Cries and Clamours (3:29)
  11. Saffron (4:30)
neo
Eens in de zoveel tijd waag ik mij eens aan iets buiten de grens van die pure filmmuziek, echter altijd nog met een link met filmmuziek. Bij Jocelyn Pook was dit haar score voor Eyes Wide Shut tot nog toe. Dit is werkelijk een overdonderend album van de klassiek geschoolde componiste. Ze verkent de grenzen en lijnen van wereldmuziek, en een variatie aan mixen tussen verscheidene culturen met veel samples van traditionele chants, gebruikt instrumenten van de sitar tot aan een doodgewonen viool. Ook keert ze regelmatig de zaken om, zoals bij Eyes Wide Shut met het Sanskrit taalgebruik achterstevoren. Bij Red Song wordt Verdi's Requiem in de mix achterstevoren gegooid in de mix van samples van vocalen en violen. Dit is zomaar een voorbeeld van de ingenieuze ideeen die Pook zeer duidelijk heeft en ook totaal benut in haar werk. Als wereldmuziek keert ze richting de hoek van Lisa Gerrard en tevens haar Dead Can Dance, terwijl het ook new age achtig als Enya is en daarnaast ook Ligeti trekjes heeft en soms door het sample gebruik een beetje Nusferati Ali Khan. Maar dan is de beschrijving is nog geen eens duidelijk, maar geeft in ieder geval aan wat voor iets unieks het wel niet zou moeten zijn. 5 sterren

Jocelyneke heeft ook de Middeleeuwse muziek gecomponeerd voor The Merchant of Venice van vorig jaar.

Meteen weer 5 sterren. Moet echt wel goed zijn.
Zal ik eens opzoeken in de bib...

neo
Ook bij Merchant schijnt ze wat samengebracht te hebben wat waarheidsgetrouw niet bij die middeleeuwse katholieke kerk mentaliteit pastte; zowel vrouwelijk als mannelijke samengebracht voor een stuk Gregoriaans. Dat soort fusie die eigenlijk of niet horen te zijn of wel maar ze doet het maar gewoon voor een geweldig resultaat.

En dit ook echt een meesterwerk, zonder meer Bregt

avatar van aslan
aslan (crew)
untold things is in ieder geval een meesterwerk
deed me soms inderdaad wel denken aan lisa gerrard / dead can dance, maar bv. een nummer als hell, fire and damnation riep dan weer herinneringen op aan de sfeer bij misere uit the cook the thief his wife and her lover van michael nyman...

neo
Precies ook iets voor jou zoals ik al voorspeld had. DCD was ook een naam die direct te binnen schoot. Nu ik sinds kort The Cook, the Thief van Nyman bezit, heb ik ook precies hetzelfde als gevoel als jij bij die specifieke track van Pook!

ElMeroMero
neo schreef:

Nusferati ? Dat klinkt als een soort filmvampier. Volgens mij bedoel je Nusrat Fateh Ali Khan, neo

Over dit album heb ik ook wel het 1 en ander te zeggen, maar daar kom ik later nog op terug.

neo
Snap niet hoe ik dat heb kunnen typen

avatar van Sanvean
Wow, dit klinkt mooi tot nu toe! Tof dat die score van Eyes Wide Shut ook van Pook is, want die vond ik ook erg mooi.

Heb ik eindelijk weer eens wat te genieten van nieuwe muziek (even Eyes Wide Shut en Flood binnenhalen nog).

neo
Hoorde dat Flood minder was. Ga ik ook maar eens ergens zien te versieren. De stukken score van Eyes Wide op het album zijn in ieder geval subliem.

Had iemand al haar Merchant of Venice gehoord?

Een film van 2 jaar geleden denk ik, met Middeleeuwse toestanden.

neo
Die informatie op die pagina nodigt in ieder geval wel uit tot luisteren.

avatar van Sanvean
neo schreef:
Nusferati Ali
Nice.

Allereerst, ik zie referenties aan Lisa Gerrard, Dead Can Dance en Enya. Zelf zou ik dit eerder vergelijken met een Loreena McKennitt. Minder new age (en vlak) dan Enya, maar niet zo zwaar als een DCD of Gerrard al met al.

Jocelyn lijkt nog het meest op Loreena, eenzelfde mix van klassiek, wereldmuziek en (bij Jocelyn vooral) een vleugje ambient wellicht. Wat keltische invloeden, soms oosters of ergens anders vandaan gesprokkeld. Gregoriaans koortje, middeleeuws sfeertje soms.

Vooral de eerste drie songs vind ik erg mooi, met de opener kom je meteen in het album terecht. Lekker.
Yellow Fever Psalm en Hell, Fire and Damnation vind ik weer wat minder waardoor enigszins de aandacht verslapt, maar gelukkig is er met Take Off Your Veil weer een krachtige song.

De songs op het einde vind ik dan weer wat te licht en new age-achtig, alleen Saints and Sinners is wel erg mooi en tof gezongen trouwens. Ze heeft best een duistere stem soms. Al weet ik niet of ze alles zelf zingt trouwens.

Nou goed, al met al een prima genietbaar album, iets te licht verteerbaar voor mij, soms iets te frivool of te new age maar toch zeker een lekker luisterbaar stukje muziek. Alleen mag ze meer echt donkere stukken maken als Masked Ball.

neo
Pook zingt niet alles zelf, en zoals je weet zitten er veel stem samples in. Soms wat zitten twijfelen inderdaad ook. Ze heeft meen ik ook eens een test gedaan door haar eigen en andersmans stemmen zo te verdraaien zodat deze identiek waren. Dat geeft je toch te denken of dat op haar albums soms ook niet zou kunnen hebben gedaan.

Merchant of Venice heb ik nog mijn twijfels over. Wat Middeleeuws van Untold Things is er uiteraard in te terug te vinden, en is bij vlagen geniaal zoals ik het hoorde in de film. In de film hebben sommige stukken die ze herhaalt niet meer de kracht die ze eerst wel hadden. Untold Things vind ik zelf een waar meesterwerk (maar dat had je al vernomen).

Arbeidsdeskundige
Zang lijkt rechtstreeks vanuit een hemels paradijs over ons heen gestrooid te worden. Instrumentatie is ook weergaloos.